Jump to content

Mi az az SBS?

2018. 01. 24. 11:12

Sokakkal előfordul, hogy a munkahelyükön töltött nap végén fejfájással, szédüléssel, szempanaszokkal, émelygéssel küzdenek. Vajon mi állhat ennek a hátterében?

Az SBS másnéven, Sick Building Syndrome, ami magyarul annyit jelent, „beteg épület szindróma”, ez a név talán annyiban szorulna pontosításra,hogy bár a munkahelyen is vannak problémák, de valójában az ott dolgozók lesznek „betegek”.

Mi állhat ennek a hátterében?

Az SBS-t több tényező is okozhatja, régi épület, nem megfelelő szellőzőrendszerrel ellátva, penészes, poros, felújításra szoruló falak, gyárépületek, különféle vegyszerek, tisztítószerek, kémiai anyagok használata, állandó számítógéphasználat, hűtő, -fűtő berendezések rendszeres használata és ezek karbantartásának hiánya. A legtöbb probléma elkerülhető lenne, ha az épületeknek (réginek és újnak is egyaránt) megoldott lenne a megfelelő szellőztetése, illetve biztosítani kell olyan ablakok meglétét, hogy az alkalmazottak bármikor friss levegőhöz jussanak.

A zárt, mesterséges fénnyel, és kevés friss levegővel rendelkező munkahelyeken a leggyakoribbak az SBS-es panaszok.

Milyen problémákat okoz?

A legtöbben szemfáradtságra, égő, duzzadó szemekre, orrfolyásra, orrdugulásra, fejfájásra, migrénre, szédülésre, torokfájdalomra, torokszárazságra, álmosságra, gyengeségre, koncentrációs képességek megváltozására panaszkodnak. Ezek a tünetek az esetek 99%-ban a munkahelytől való távozás utáni órákban maguktól elmúlnak.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A legtöbb munkahely ma már gépesítve van, ahol jelen van a technológia ott egészen biztos, hogy szemünk is komoly erőltetésnek van kitéve. A monitorok, laptopok, számítógépek, telefonok nyomtatók, és egyéb irodai berendezések használata, mind hatással lehet egészségünkre, ugyanis az ezekből kiáramló hő, por, vegyszerek, belélegzése hosszútávon kellemetlen tüneteket okozhat.

Nincs ez másképp a hűtő, -fűtő berendezésekkel sem, a klíma és a hősugárzó hasznos találmány, ugyanakkor egész nap a közvetlen közelében tartózkodni, megfelelő szellőztetés hiányában veszélyes is lehet. A munkahelyi világítás, az erős fény, a neon és az állandó alapzaj szintén ártalmas egészségünkre nézve. Ugyanis fejünket, szemünket és fülünket is megviseli. Fejfájást, migrént, látás-, hallászavart, koncentrációs problémákat okozhat.

Fontos, hogy munkatípustól függetlenül, időnként ne felejtsünk el szünetet tartani. Menjünk a friss levegőre, mozgassuk át testünket, ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról és az étkezésekről, valamint, amennyire lehet, próbáljuk meg kímélni szemeinket. Ha tartósan monitor előtt dolgozunk, időnként csukjuk be szemünket néhány percre, vagy használjunk speciális szemcseppet, mely nyugtatja szemeinket. Ameddig csak lehet, használjuk ki a természetes fényt, ha már korán reggeltől késő estig a neon és a mesterséges fény világít, szemünk sokkal hamarabb elfárad, égő, elnehezült, és kellemetlen érzést tapasztalhatunk. Ülőmunka esetén, ügyeljünk a helyes testtartásra, tartsunk szünetet és mozgassuk át végtagjainkat. Álló munka esetén, ha szünetünk van, pihenjünk egy picit, figyeljünk a megfelelő munkaruhára, lábbelire. Munka típustól függetlenül, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és ha tudunk a nap során többször szívjunk friss levegőt.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)