Jump to content

Hogyan győzhetjük le a szorongást?

2018. 02. 06. 13:34

Adódhatnak olyan stresszes, kellemetlen helyzetek, magunkba folytott és elnyomott érzések, problémák, gondolatok, melyek frusztrációt, szorongást, súlyos esetben depressziót eredményezhetnek. Hogyan vehetjük fel a harcot a frusztráció és a szorongás ellen?

Vegyél mély lélegzetet!

Ha lassan, és mély levegőt veszünk, „hasból lélegzünk”, akkor egy viszonylag rövid idő után, az agyunk az őt ért ingerek hatására megnyugszik. Így ez egy remek technika arra, hogy agyunk ne a szorongásra koncentráljon.

Figyelj az érzéseidre!

Ha összeszedetten, megpróbálod kontrollálni érzéseid, tested is a segítségedre lesz a probléma elhárításában.

A jégkocka is segíthet!

Bár elsőre talán furcsán hangzik, de egy jégkocka is segíthet a szorongás oldásában. Ilyen helyzetekben ugyanis arra koncentrálunk ami nyomaszt minket, ezáltal az érzés csak fokozódik. Ha hirtelen hőmérséklet változás ér minket, agyunk visszatér a jelenbe, kizökken a korábbi szorongást fokozó állapotból. Ezáltal megnyugodhatunk.

Kerüld a kellemetlen helyzeteket!

Ha belekerültél egy olyan szituációba, amiben kellemetlenül érzed magad, ami erősíti a negatív érzéseid, szorongást okoz, akkor próbálj minél előbb szabadulni belőle. Ha sikerül elkerülnöd a számodra nyomasztó helyzeteket, akkor tested-lelked megnyugszik.

Hallgass zenét!

A zene az egyik legjobb gyógyír! Tudományosan alátámasztott tény, hogy a zene jótékony hatással van a kedélyállapotra, hangulatra, és a szívritmust is befolyásolja. Relaxál, kikapcsol, máskor energiával tölt fel, felpörget. Minden esetben elvonja a figyelmet a problémáról, és a szorongást is remekül oldja.

A melegvizes fürdő is csodákra képes!

Ha stresszes, ideges, szorongó vagy, vegyél egy kád habod, meleg vizes fürdőt. Törődj magaddal, ezáltal helyreáll a gondolkodásmódod és fokozatosan oldódik a szorongató érzés is.

Sportolj!

A sport nem csak kikapcsol, és energiával tölt fel, de gondolataid is sikeresen eltereli a frusztrációról, stresszről, szorongásról. Már 30 perc mozgás elég ahhoz, hogy beinduljon a szervezetben az endorfin (boldogsághormon) termelődés, mely növeli a boldogság érzetét, enyhíti a testi-lelki panaszokat. Az endorfinon túl, a mozgás a szerotonin szintet is befolyásolja. Testmozgás hatására nő a szerotonin szint,melynek következtében optimistábban, kedélyesen, és szorongástól mentesen állunk majd a dolgokhoz.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)