Jump to content

Pozitív, ami lehet negatív - 2. rész

2018. 05. 02. 19:00

Az önismeretünk fejlesztését segíti, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyek a pozitív és a negatív tulajdonságaink. Ha még sosem gondoltál arra, hogy feltérképezd saját magad, ideje számba venni emberi tulajdonságaidat. Minden pozitív?

Túl spórolós
Mindenért meg kell dolgoznunk, legalábbis a legtöbbünknek semmit sem adnak ingyen. A jólétben élő gyerekek számára teljesen természetes, hogy mindenük megvan, a szülők dolgoznak meg azért. Nagyon sokan erőn felül dolgoznak azért, hogy ne csak a megélhetésre valót teremtsék elő, hanem még félre is tudjanak tenni. Nem kérdéses, hogy milyen ügyes az, aki spórolni tud. Már csak az nem mindegy, hogy azt mennyire elszántan teszi meg. A jóléti társadalomban az is általános, hogy olyan termékeket is megvásárlunk, amelyre nincs is szükségünk. Vannak azonban a spórolásnak olyan fokozatai, amely már azt feltételezi, hogy az ember van a pénz szolgálatában, nem pedig a pénz az emberért. Olykor meg kell húzni a derékszíjat és a határt is abban, hogy mit vásárolunk meg. Annyival kell gazdálkodnunk, amennyi a bevételünk. Mindenki belelát a saját pénztárcájába, így tudja, hogy meddig mehet el. Csakhogy vannak, akik indokolatlanul spórolnak, ráadásul olyan alapszükségleteket vonnak meg maguktól, amely miatt a körülötte lévők számára nevetségessé válhat. 

Nagy arc
A magabiztosság számos területen előnyt jelent. Az egészséges magabiztosság igen, de ha túlzásokba esünk, akkor az ellenkezőjét érhetjük el. Az élet bármelyik területén előnyös, ha normális magabiztossággal rendelkezünk. Tapasztalhatjuk akár egy állásinterjú esetén is. Lehet az is döntő szempont, hogy mennyire alkalmas a pozíció betöltésére, ha képes lenyűgözni leendő munkaadóit. De csak addig érdemes nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér. A magabiztosságunkat is annyira kordában kell tartani, hogy az ne érjen el negatív hatást mások számára. Aki állandóan csak a pozitívumait hirdeti, egy idő után el is hiszi magáról, hogy párja nincs a világban. Ez az önbizalom azonban visszatetsző, és inkább egoistának ítéli meg a külvilág, mintsem magabiztosságnak.

Vezető egyéniség
Jó, ha egy-egy társaságnak, csapatnak van vezetője. Mindegy, hogy megnevezett pozícióról van szó, vagy pedig ki nem mondott szerep ez, mégis előnyt jelenthet, ha egy személy igazán jól tudja terelni a csapatot. Ha egy célért küzdenek, eredményeket tudnak felmutatni, és ebben a vezetőnek nagy a szerepe, akkor mindenképp csak jó. Az emberekkel való megfelelő bánásmód csak még jobbá teszi a közös munkát. Azonban mindenki környezetében van olyan személy, aki önkényesen átveszi a csapat irányítását úgy, hogy senki nem kéri, nem javasolja. Amennyiben a munkaköre úgy kívánja, hogy másoknak ossza ki a feladatokat, azt elfogadják legtöbben, ám ha munkahelyi szerepkörét a baráti körében és a családban is mindig érvényesíteni akarja, az már sok lehet.

Csínján kell bánni a pozitív erényeinkkel. Van az a határ, amelyet túllépve idegesítővé, nevetségessé válhatunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | gazetadita.al, peoplematters.in/képek)