Jump to content

A haladás legfontosabb erényei

2018. 08. 24. 19:00

Ha valamit nem vélünk teljesen megfelelőnek, azon változtatni próbálunk, bármiről is legyen szó. Ez a fejlődésünk titka, amely azonban nem mindig ad garantált sikert, általa mégis gyarapszunk, tanulunk, fejlődünk. Ebben segít minket a kritikus gondolkodás is.

Az a világ, amely most ontja ránk az információkat, nagyon sok lehetőséget is tartogat számunkra. Ám a sok információ és lehetőség nagyon el is téríthet attól, amit valójában megcéloztunk. Előttünk a nagy feladat, hogy a rengetegből kibányásszuk a számunkra megfelelő és építő (nem leépítő) jellegű lehetőségeket. Ahhoz, hogy álmaink felé közelítsünk, a merészségen kívül szükség van kritikus gondolkodásara és egy nagy adag kreativitásra is.

Naponta hallhatunk sikertörténeteket, olyan sztorikat, amelyek arról szólnak, hogy milyen véletlen, szerencse és merészség hármas kombinációja juttatta oda, ahol épp most van. Erről álmodozunk mi magunk is, ám badarság lenne azt hinni, hogy valóban csak három tényezője lenne az álmok megvalósításának. A negyediket, a leglényegesebbet kihagyták. Mi magunk vagyunk a lehetőség. Ha mi nem vagyunk, hiába a hármas összetevő. Mindig jusson eszedbe, hogy te indítasz el mindent, még akkor is, amikor úgy érzed, hogy valaki, vagy valami segített abban az irányba, amely végül sikerrel lett kikövezve.

Márpedig, ha mi is benne vagyunk, akkor fejlődőképesek lehetünk, és ez a XXI. században nagyon fontos. A kíváncsiság nem rossz szokás, hanem megteremtheti annak esélyét, hogy rátalálhassunk új információkra, lehetőségekre. Ha nem járunk nyitott szemmel, akkor számos lehetőség mellett elmehetünk. Butaság lenne azonban mindent elhinni, amit látunk, hallunk, mondanak. Amikor valami felkelti a figyelmünket, az érdeklődésünket, akkor annak több forrásból is utána kell nézni, kérdezni, olvasni.

Sokan kezdenek bele valami újba, de nem fejezik azt be. Legyél céltudatos. Gondold át, hogy mibe vágod a fejszéd. Kérdezd meg magadtól, hogy miért is szeretnéd? Elemezd saját véleményed, gondolkozz, hogy van-e más út céljaid eléréséhez? Ha belekezdtél, akkor csakis arra összepontosíts.

Dicséretes dolog újba belekezdeni, ám ezzel együtt több kötelezettséget is jelenthet. Egyáltalán nem leszel nevetség tárgya, ha mindenről jegyzetet készítesz. Nem is kell külön jegyzetfüzet ehhez, még a telefonod is társ lehet ebben. Amit csak tudsz, azt frissiben végezz el, ne add át magad a halogatásnak, mert egyre csak gyűlni fog a feladatod, ami frusztráló.

Az ember agya nem lexikon, ráadásul, amiben nincs gyakorlata, abban nem mozoghat otthonosan. Éppen ezért kérdezz. Bátran keress meg olyat, akitől választ remélhetsz. A jó kérdések sokat segíthetnek a célod elérésében, és további ötleteket meríthetsz saját kérdéseidből, az arra adott válaszokból.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: timeshighereducation.com, ziprecruiter.com, pendarno.ir)