Jump to content

Falkában vonzóbbnak tűnnek

2018. 09. 06. 19:00

Tegye fel a kezét az, aki szereti az Így jártam anyátokkal című amerikai sorozatot. A könnyed film nemcsak szórakozást ígér, de még tanulhatunk is belőle. Talán sosem figyeltél még így erre a filmre.

A filmek egy karaktereihez megtalált szereplők nagyban befolyásolhatják a film sikerét. Az Így jártam anyátokkal című sorozatban mindenki a helyén van. Az egyik leginkább megosztó személyiség közülük Barney, aki falja a nőket, éli az agglegények lazább életét. Lehet szeretni, és megvetni karakterét, azonban mégis ő az egyik legjobb emberismerő a csapatban.

Nem csoda, ugyanis Barney Stinson igazi nőcsábász. Bármelyik, számára mutatós nő láttán kihívást érez, hogy meghódítsa, megkapja. Szereti azt a játékot, amit egy férfi tesz "vadászat" során. A nők meghódításához az is szükséges, hogy megfelelő emberismerettel rendelkezzen egy férfi, azonban az önismeret sem árt. Barney ennek mestere.

Barney Stinson kitalált karaktere többször rávilágíthat nagy igazságra, akármennyire egyezik, vagy nem egyezik életstílusunk az övével. Az Így jártam anyátokkal című sorozat egyik epizódjában Barney tanítja csajozni barátját, Tedet. A pomponlány-effektusra hívja fel a figyelmét párbeszédükben, amely annyit jelent, hogy a lányok együtt sokkal vonzóbbnak tűnnek, mint külön-külön.

Nemcsak ebben a sorozatban igaz ez, hanem a való életben is. Amerikai kutatók is tudományos módszerekkel elvégzésével igyekeztek kideríteni, hogy a nők vagy a férfiak együtt tényleg mutatósabbak-e, mint egyenként.
A kísérletben résztvevőknek olyan fotókat mutattak, amelyeken azonos nemű emberek álltak csoportban, másik képeken viszont csak egyénenként mutattak képeket. Összesen száz fotót mutattak be az embereknek. A csoportképen szereplők arcát kinagyítva, külön is bemutatták. Arra kérték a kísérletvezetők a személyeket, hogy értékeljék a csoportképen látott személyeket és külön-külön is tegyék meg ugyanezt.

Érvénybe lépett a pomponlány-effektus, miszerint a csoportban látható személyek együtt sokkal vonzóbbak voltak. Amikor ugyanazokat a személyeket külön is értékelni kellett, akkor már közel nem biztos, hogy akkor tetszést váltottak ki.

Ez a jelenség azonban nemcsak a hölgyekre igaz, tehát nemcsak a nőket ítélhetik szebbnek a férfiak akkor, ha többen mutatkoznak együtt, hanem ugyanez igaz a férfiak megítélésére is. Ez az érdekes jelenség az agyunknak köszönhető, és nemcsak emberi arcok megítélésre igaz. Ha objektumok egy csoportját látjuk, akkor agyunk átlagot von, vagyis kialakul bennünk egy összbenyomás a látottakról. Az egész sokkal meghatározóbbá válik számunkra, mint az egyes elemek. Bármire igaz lehet ez, és pontosan így teszünk az emberi arcokkal is. Ha az egység látványa szép, akkor azt gondoljuk, hogy minden alkotóeleme ugyanolyan szép.

Az emberek megítélése tehát attól is függ, hogy csoportban tartózkodik-e, észrevesszük-e. Ha csak néhány másodpercünk van arra, hogy megnézzünk egy csoportképet, talán csak egy valakit veszünk észre. Vagy azt, aki arca számunkra a legvonzóbb, vagy azt, aki az átlagostól nagyon eltér.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/6MzWmQ, pixabay.com)