Jump to content

A takarítás az agy és a fizikum edzése is

2018. 09. 18. 19:00

Talán nem a legjobb unaloműzés és hobbi egyikőnk életében sem a takarítás, de jól tudjuk, hogy az mégis mennyire fontos. Saját igényünket is mutatja, és persze a higiénia szempontjából sem elhanyagolható.

Nem jó szemmel tekintenek arra, aki körül állandó káosz, és ezzel együtt még talán állandó kosz is van. Gyermekként meghatározó, hogy szüleinktől mit látunk, milyen miliő vesz körül. Felnőtté válásunk után a saját kezünkben van az irányítás. Az otthon látottak és tapasztaltak mellett az egyéni igényünk is befolyásolja, hogy mennyire szeretjük magunk körül a rendet. Ahogy mondani szokták, ha körülöttünk rend van és tudjuk miért, hová kell nyúlnunk, akkor agyban is rendezettebbek vagyunk. Arról meg nem is beszélve, hogy pszichológiai hatása van a rendnek, de ugyanígy a rendetlenségnek is. Talán az is egyértelmű, hogy a rendezett, tiszta környezet hasonlóan rendezett életű, normális személyiségű embert sejtet. Az ilyen környezetben inkább elképzelhető, hogy az emberek boldogan élnek és emellett még egészségesebbek is, mint azok, akik káoszban laknak, kosz, igénytelenség veszi körül.

A takarítás ugyanis energia befektetést igényel. Egy nagytakarítás pedig kimondottan nagy erőkifejtést igényel az embertől. Az otthonunk tisztántartásába nem kell mindig a plafontól padlóig való teljes takarítást beleérteni, hiszen olykor az "ahol a papok táncolnak" látszatmegoldást választjuk. Ezt csak akkor intézzük így, ha nem volt idő komolyabban belemélyedni a rendrakásba és a takarításba, de muszáj valamit eszközölni, mert vendégek érkeznek. Nem azt jelenti, hogy nincs igényünk a rendre, de a heti pörgés mellett olykor ottmaradhat egy mosatlan, a szekrényből elővett ruhákat még nem volt időnk beakasztani, behajtogatni a helyére. Ilyen apróságokra gondolunk, nem pedig a hetek óta tornyosuló szennyesekre, az éves pormennyiségre.

Egy-egy nehezebb nap után talán nehezen vesszük rá magunkat, hogy még az otthonunkban is rendet tegyünk, de máskor meg ez a fizikai erőbefektetés jelent egy kis eltávolodást a valóságtól. Amíg takarítunk, addig is a saját környezetünk tisztaságával és szépségével foglalkozunk, a gondolatainkat elterelhetjük az éppen aktuális problémákról. Levezethetjük a felgyülemlett feszültséget, és jó hatással vagyunk saját magunkra, környezetünkre is, ha széppé tesszük azt. Ebből pedig az is kiderülhet, hogy az igénytelenség és a káosz az a lelkünkben is zűrzavart teremthet.

Ördögi kör ez. Tényleg nehéz rávenni magunkat, hogy munkából hazaérve még rendbe vágjuk az otthonunkat. A házi munka az a feladat, amelynek se eleje, se vége nincs, folyamatosan lehet csinálni. Ám, ha általánosságban a rend és tisztaság van érvényben, akkor nem kell túl sok energiát fektetni a takarításba sem. És ha ez így van, akkor tudunk boldogan és egészségesen élni saját környezetünkben is. A zsúfolt, a sok apró dísszel, csecsebecsével berendezett otthonok lehetnek tiszták, de stresszesebbek is. Tudósok azt állapították meg, hogy a túlzsúfolt környezetben élők stresszhormonjának szintje magasabb az átlagosnál. Ha pedig valaki otthonában eleve a káosz az uralkodó, akkor nehezebb egy adott feladatra koncentrálni.

Nem véletlenül tanítjuk és szokatjuk arra gyerkőceinket, hogy mindennek meg van a helye. Ha nem játszik már egyes játékokkal, azt el kell pakolni, mert később azonnal tudni fogja, hol találja meg a játékait. A későbbiek folyamán pedig ez kihat a tanulásra is, az elvégzendő feladatra akkor tud jobban koncentrálni, ha tisztaság és rend veszi körül. Ez persze fontos a felnőttek számára is, és nemcsak az otthoni környezetben, hanem a munkahelyen is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)