Jump to content

Lélekleltár

2018. 09. 20. 19:00

Az ősz az elvonulás, megújulás, a bekuckózás időszaka. A természetben is elkezdődnek azok a folyamatok, amelyek az élőlényeket a téli időszakra készíti fel. A növények is egészen más formájukat mutatják és az állatok is előbb vagy utóbb elbújnak az érkező hideg elől.

Az ősz és majd a tél érkezésével az élet természetesen nem áll meg, de változik. Egyre rövidebb ideig lesz világos, több csapadék, és vele együtt a hidegebb levegő várható. A lenge, nyári ruházatunkat a hűvösebb időben használatosokra cseréljük le. A lelkünk is mintha nagyobb melegségre vágyna ilyenkor. Talán épp a kinti hideg teszi ezt, talán pedig csak magunkra figyelésre van szükségünk. Egyre több lesz a gyertyafényes este, mert a pislákoló fény kellemes hatást ébreszt az emberben és melegséget ad. Az őszi időszakban többet maradunk az otthonunkban, és azt úgy jó tenni, ha teát szürcsölgetünk, befészkelünk valami kényelmes, meleg helyre.

Az ősz és a tél arra is alkalmas, hogy rendezzük gondolatainkat, megfogalmazzuk jövőbeli terveinket. Nemcsak magunk körül, de a lelkünkben is selejtezni, rendezgetni kell. Néhány gondolattal igyekszünk támogatni, talán éppen most kell ez neked is:

"A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz és újra jön tél. És te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól. Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?"
/Wass Albert/

"Az ősz (...) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik."
/Albert Camus/

"Az ősz a kedvenc évszakom. Szeretem, amikor a levelek vörösbe és narancsba fordulnak. Gyönyörű látványt nyújtanak a holdfényben, és elképesztő változáson esnek át. A tavaszi és a nyári zöldellés csak árnyéka a fák igazi valójának, ez a buja színvilág igazi csoda, és minden áldott évben bekövetkezik, amikor az éjszakák egyre hidegebbek lesznek. Mintha ezekkel a tüzes színekkel kárpótolnák, hogy eltűnik a meleg."
/J. R. Ward/

"Az ősz a hangulatok kiapadhatatlan forrásaként hat az érzékeny lélekre, és minden olvasásra érdemes költőt megihletett, hogy néhány mélabús sorban megörökítse."
/Jane Austen/

"Elvonjuk figyelmünket az idő múlásáról. Beletemetkezünk a munkánkba. Távol tartjuk a kártevőket a palántáinktól. Feltöltjük a benzintankunkat és az egyenlegünket, elvégezzük a nagybevásárlást, hogy a felszínen minden hét egyformának tűnjék. Azután egy nap körülnézünk, és kiderül, hogy a kicsikénkből férfi lett. Belenézünk a tükörbe, és ősz hajszálakat látunk. Rájövünk, hogy kevesebb van hátra, mint amennyit eddig éltünk. S akkor arra gondolunk: hogy történhetett meg ilyen gyorsan? Tegnap még ki se szolgáltak a kocsmában. Tegnap még pelenkáztam a fiamat. Tegnap még fiatal voltam. Amint beüt a felismerés, pörögni kezd a számláló. Mennyi időm maradt? Mennyi mindent zsúfolhatok bele?"
/Jodi Lynn Picoult/

"A tavasz csak elmúlást hozhat, az ősz viszont biztosan szívderítő megújulást jelent. Föltétlenül és csak azt. Az ősz feléleszti a szerelmeket, rutinossá és magabiztossá tesz, az ősznek van ritmusa, míg a nyár szertelen, szédült és vágyakozó. A nyár a kötelező nagy érzések évszaka, míg az ősz a spontán és valódi örömöké."
/Grecsó Krisztián/

Tekintsünk úgy az őszre, mint a lehetőségeink és céljaink megfogalmazásának, érlelésének időszaka, ne pedig úgy, mint a jó idő végére, az idő múlására.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)