Jump to content

Neked mit jelent az otthonod?

2018. 10. 25. 19:00

A "Mindenütt jó, de legjobb otthon." mondás a legtöbbünk számára nemcsak egy szimpla frázis, hanem valós tartalmú kijelentés. Nincs ez mindenki életében ugyanígy.

Az otthon mindenki számára más jelentőséggel és jelentéssel bír. A kellemes, nyugodt családi légkörben felnövő gyerekek valószínűleg felnőtt életükben is hasonló megteremtésében gondolkodnak, de aki számára gyermekként az otthon egyet jelentett az állandó veszekedéssel, akár tettlegességgel, éhezéssel, sok költözéssel az felnőtt korában is lehet hasonlóban találja majd magát, vagy hogy ezt még egyszer nehogy át kelljen élnie, mindent megtesz azért, hogy jobb körülményeket biztosítson magának és családjának. Az otthon lehet egy hely, ahová hazamegyünk naponta, de annál sokkal többet is jelenthet, ha biztonságosnak, nyugodtnak érezzük magunkat saját otthonunkban. Az otthon lehet az, ahol lehullhatnak az álarcok.

A helyeknek jelentése van az életünkben. Vannak ugyanis olyanok, amelyeket a legszívesebben kerülünk, mert rossz emlék fűződnek azokhoz, és vannak olyan helyek, amelyeket akkor keresünk fel, ha jobban szeretnénk magunkat érezni. Ha szerencsések vagyunk, ilyen helynek számít az otthonunk. Valahová haza kell menni, de akkor kínkeservessé is válhat otthon lenni, ha abban a környezetben nem érezzük jól magunkat. Nemcsak az otthon hiánya okozhat terhet, hanem annak megléte is.

Az otthonunk nemcsak falak, berendezések, eszközök rendezett halmaza, hanem az a terep, ahol a legintimebb és legbensőségesebb kapcsolatainkat is megéljük. A bútorokkal, használati tárgyakkal berendezett otthonunk attól jó vagy rossz, hogy milyen érzelmek társulnak egy-egy bútorhoz, tárgyhoz, térhez. Mindennek megvan a maga története, és így az valamilyen érzést vált ki belőlünk. Ha beszélnünk kellene a berendezési tárgyainkról, az otthon egyes tereiről, akkor kiderülhetnek jó és kellemetlen érzelmek is azokkal kapcsolatosan. Ezek akkor tudatosodnak igazán bennünk, ha erről ténylegesen beszélünk. A gyerekek számára az otthon az, ahol jelenleg élnek, de a felnőttek esetében az otthon már egészen más. A jelenlegi otthonban benne lehet olyan hely is, amelyet már rég maguk mögött hagytak, talán már nem is létezik, vagy más él ott.

Az otthonunkat mindenképp úgy igyekszünk berendezni és kialakítani, hogy az megfeleljen elvárásainknak, igényünknek, ahol lelkileg és testileg is jól érezzük magunkat. Egy fárasztó nap után eleve erre lenne igényünk, ám elképzelhető, hogy hazaérve sem nyugalom önt el, hanem frusztráltabbá válunk. Ennek oka lehet az is, hogy sok az otthon elvégzendő feladat. A benti munkálatok és a kertben elvégzendő feladatok annyira összejöttek, hogy mind nyomasztóan hathat. Ennek nincs más ellenszere, mint elvégezni a feladatokat, de a család minden tagja besegíthet abba, hogy rugalmasabban menjen minden munkafolyamat. Nyomasztóvá válhat az is, ha évtizedek óta minden ugyanúgy és ugyanott áll, vagyis a változtatás lehetőségével nem élünk. Még a meszelés után is minden ugyanoda kerül vissza? Nemcsak unalmas, de nem is praktikus az elrendezés? Meg kell próbálkozni a bútorok áttologatásával. Felfrissül, megújul az otthon, pedig minden ugyanaz, ami volt.

Hiába álmodozunk álomotthonról, ha a jelenlegi otthonunk nem akkora és nem olyan adottságokkal rendelkezik, mint amiről álmodozunk. Vágyainkat a jelenlegi körülményekhez kell igazítani, hogy kényelmesen és komfortosan érezhessük magunkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)