Jump to content

Milyen a jó ajándék és hogyan ajándékozzunk?

2018. 11. 30. 19:00

Tudatos vásárlónak tartod magad? Akkor valószínűleg már előrelátó módon megkezdted a karácsonyi ajándékok óvatos beszerzését is. Talán nincs olyan, akinek ne okozna fejtörést az, hogy kit és mivel ajándékozzon meg.

Az év vége tele van csodákkal. Talán mindegyikünk legkedvesebb ünnepe a karácsony, mert ilyenkor együtt lehet a család. A rég nem látott rokonok, barátok találkozása felmelegíti a szíveket, a beszélgetések, az ízletes ünnepi fogások, az ünnepi díszbe öltözött környezetünk csordultig tölthet szeretettel, hálával. A karácsonyhoz pedig szorosan hozzátartozik az ajándékozási szertartás. A gyerekek már visszaszámlálnak, már a Mikulás csomagját várják, de főleg a karácsonyfa alatti ajándékokra koncentrálnak. A kívánságlistákat talán már meg is írták, így vágyaikat is könnyebb teljesíteni.

Érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni az ajándékvásárlást, és sokan kerülik a tömeget, ezért már vagy megkezdték az ajándékok megvásárlását, vagy mindezt online módon szerzik be, elkerülve az idegeskedést.

Ajándékozni nem nehéz, hiszen vásárolunk valamit, becsomagoljuk és átadjuk. Mi ebben a nehézség? Igen ám, de a célunk nem az, hogy egy semmitmondó ajándékkal kedveskedjünk. A lényeg pontosan abban lenne, hogy megtaláljuk mindenki számára a leginkább személyre szabott és szuper ajándékot. A jó ajándék az, amelyik azt fejezi ki, hogy az ajándékozó szinte az ajándékozott gondolatában olvas, megvalósítja az álmát. Az ajándéknak nem kell nagy értékűnek lenni ahhoz, hogy boldogságot okozzon. A karácsony a szeretet ünnepe, amelyhez az ajándékozás is hozzátartozik, azonban a legjobb a szívből adott ajándék. Sosem lesz az, amit az utolsó pillanatban, kétségbeesésünkben veszünk magunkhoz, csomagolunk és adunk át. Mint ahogy az olyan ajándék sem lesz találó, amelyiket annak megfelelően vásárolunk meg, hogy az nekünk tetszik-e vagy sem. A gyerekek esetében talán könnyebb a jó ajándék kiválasztása. A lista megírásával támpontot kapnak a szülők, hogy minek örülne a gyerkőc, és a család többi tagjainak is segíthet a listáról kiválasztani valamit.

A felnőttek esetében már más a helyzet. A jó ajándékhoz ismerni kell azt, akit megajándékozunk, hiszen így találhatunk rá a megfelelő ajándékra. Sosem a saját érdekeinket, ízlésünket kell követnünk, hanem az ajándékozott fél fejével kell gondolkodni. Kicsit olyan ez, mintha gondolatolvasók lennénk. Vagyis akként kellene működnünk.

Egy számunkra kevésbé ismert személyt megajándékozni nehezebb, ezért egy semleges ajándék, mint mondjuk egy utalvány megfelelő lehet, de érezhetően azt mutatja, hogy ez a legegyszerűbb megoldás. Az akár kézzel készített, vagy személyesebb ajándék mindig nagyobb örömet szokott okozni, ráadásul maradandóbb emlékként marad meg.

Ajándékozni tehát nem is olyan egyszerű, ha azzal tényleg örömet szeretnénk okozni, és nem csak le szeretnénk tudni. Ha egyszerűen semmi ötletünk sincs, akkor vissza kell emlékezni a megajándékozandó féllel való kapcsolatunkra, történésekre. Talán beugrik egy emlék, amely ötletet adhat a jó ajándékhoz. Kiváló megoldás lehet, ha tárgyi ajándék helyett élményt adunk másoknak. Emeli az ajándék értékét, ha személyes történetre utal, ha befektetett energiát és munkát fektettünk az elkészítésébe. Ugyancsak örömteli hangulatot okozhat, ha igazi meglepetést tudunk okozni, vagy egy vágyát teljesítjük valakinek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)