Jump to content

Nehéz a nehéz emberekkel, de nem lehetetlen

2018. 12. 27. 17:00

Mindenki számára vannak jobb és rosszabb napok. Még annak ellenére is, ha valaki alapjában véve nem nehéz személyiség. Ahhoz, hogy egy napunk a jóból rosszba billenjen át, elég egy személy jelenléte, egy történés.

Álomszerű az, ha olyan helyen tudunk dolgozni, amelyet megálmodtunk magunknak, és a munkafolyamat, amelyet végzünk egyben a hobbink is. Van is az a mondás, hogy ha a hobbink egyben a munkánk is, akkor soha nem lesz kín dolgozni. Nos, ha ez sikerül is, az emberi tényezőt nem mindig tudjuk magunk körül meghatározni. Bármilyen közösségbe is megyünk, mindig akadhat egy-két olyan személy, aki nem áll annyira közel hozzánk. Nevezzük nevén. Mindig lesz olyan, akit egyáltalán nem szívlelünk. A munkahelyünk is pontosan ilyen közösség.

Szinte törvényszerű, hogy mindig van a csapatban egy sértődős, nagyképű, önfejű, kiállhatatlan, aki megvan arról győződve, hogy igaza csakis neki lehet, mint ahogy mindenhez csak ő érthet. Az ilyen típusú emberekkel, munkatársakkal nemcsak együtt dolgozni nehéz, de pusztán a közelében is nehezebb meglenni, mert akarnok, nem hagyja, hogy bárki is beleszóljon a dolgába, még akkor sem, ha a kollégájának lenne igaza.

Egyszóval törvényszerű az a szereposztás minden munkahelyen, hogy legalább egy-két ilyen figura van a közelünkben. Velük persze nehezebb a közös munka, de a közös légtérben is meglenni. Mégsem hátrálhatunk meg ilyen helyzetekben, pláne, ha egy légtérben vagyunk kénytelenek meglenni.

Ha már felismerted magad körül az ilyen munkatársat, akkor valószínűleg azt is kitapasztaltad, hogy felesleges belemenni a vele való vitába, mert csak téged húzna magával, és dűlőre nem jutnátok, hiszen a kolléga mindig meg van győződve a saját igazáról. Így aztán inkább elkerülöd, vagy szóba sem állsz vele. Az a biztos. Ám egy munkahelyen nem mindig teheti meg az ember, hogy elkerülje a kollégájával való kommunikációt, munkát.

Ha jót szeretnél, akkor a kettőtök esetleges konfliktusát sose add ki egy harmadik munkatárs felé. Maradjon meg ez a ti ügyeteknek, és igyekezz ne felhánytorgatni a makacs munkatársad egykori hibáit, mert azzal biztosan csak a negatív érzéseket táplálod benned is és újakat kelthetsz magadban is.

Eleve mindenkinek lehetnek rosszabb napjai, de egy nehéz természetű munkatárs esetében még óvatosabban kell kommunikálni ahhoz, hogy ne bőszítsd fel. Sőt sokkal fontosabb saját magadra figyelni. Más rossz napja ne telepedjen rá a tiédre. Ha nem tudod elkerülni a vele való közös munkát, akkor hagyd, hogy lecsillapodjon. Ne keltsd benne tovább a feszültséget. Ehhez szükséges lehet, hogy biztosíts számára elég teret. Amennyiben azt igényli, hagyd magára, ne akarj vele minden áron beszélni, megbeszélni. Akkor keresd meg, amikor lehiggadt, és ne hánytorgasd fel a múltat. A kommunikáció nem kerülhető el a közös munka során, ezért ügyeskedni érdemes a szavakkal is. Vond bele a beszédbe saját magadat, és a gondolataidat, elképzeléseidet oszd meg vele. Hangoztasd az „én”-t, sokkal inkább, mint a „te”-t, amelyet hibáztatásnak vélhetne a munkatárs. Amikor a munkatársad beszél, tartsd tiszteletben, hallgasd végig, ne szólj bele, de a saját véleményed mellett is állj ki, ha úgy ítéled meg, hogy neked van igazad. Azért, mert valaki határozottnak tűnik és mindenhez értőnek, nem biztos, hogy így is van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)