Jump to content

Szerelmes becenevek

2019. 01. 17. 19:00

Nem vagy az a nagyon érzelmes, csöpögésre hajlamos ember? Sokan mondják ezt magukról, de ha megtalálják azt a párt, akit igazinak vélnek, szeretnének neki kedveskedni.

Nemcsak tettekkel fejezhetjük ki figyelmünket, szeretetünket párunk felé. A nők számára különösen nagy értéke van a szavaknak, így döntő jelentőségű lehet, ha a férfi kimondja: szeretlek! Ez a szó azonban mindkét nem számára fontos, és mérföldkő jelentőségű lehet. A már kialakult párkapcsolatban a szerelmesek hajlamosak egymás becézni. Nem mindegyik szerelem nyilvánul meg így, de sokan vették már észre magukon, hogy míg előző kapcsolatukban egyáltalán nem volt jellemző az oda-vissza becézgetés, a jelenlegi szerelemben ez teljesen magától értetődő és kedvelt megszólítás.

Cicám, kedvesem, szerelmem, Macikám, Nyuszkó. Bármi lehet becenév és vannak, akik igencsak kreatív nevekkel látják el párjukat. A párkapcsolaton belül működő kedveskedő, hízelgő megszólítások bensőségesebbé teszik a kapcsolatot, azonban sokan nem élnek a becenevek használatával társaságban, idegenek között. Vannak azonban olyan szerelemesek is, akiket egyáltalán nem zavar, ha párja mások előtt is ugyanúgy használja a becenevét.

Néhány pár között annyira általános használatú a becenév, hogy az igazi keresztnevükön nem vagy alig szólítják egymást. Talán a keresztnevek használata csak akkor jellemző, ha valamin összekülönböznek a szerelmesek. A nemtetszés kifejezésére és annak erősítésére fel lehet használni a keresztnevet, szigorúan nem becézett formában. Ezt a szülők is szokták alkalmazni gyermekük helyreigazítása érdekében.

A becenevek használata a párkapcsolatban nemcsak szokványos, de mindenképp mélyebb érzelem létezését mutatja. A legtöbb szerelmes becenévvel azt igyekszünk kifejezni, hogy szeretjük a párunkat. Kedves, aranyos nevekkel látjuk el, mint ahogy a cuki házi kedvenceinket is. Ezzel is azt tudatosítjuk magunkban, a párunkban, hogy hozzánk tartozik. Idegenek, olyanokat, akiket nem ismerünk és nem is kedvelünk, nem adunk kedves becenevet.

A legáltalánosabb becenevek közé tartoznak az állatnevek, és annak kicsinyítő képzővel ellátott változatuk. Így a cica, vagy cicuka, maci és/vagy macika, nyuszi és/vagy nyuszika viszonylag gyakran használt kedveskedés. Ezek azok a nevek, amelyekkel csak a szerelmünket illetjük és senki mást rajta kívül.

Amikor már egyre mélyebb a kapcsolat egyedi nevekkel illethetik egymást a szerelmesek. Ez már egymás ismeretén alapuló elnevezés lehet. Ugyancsak kedves, de a sablonos és megszokottól eltérő elnevezéssel illethetik egymást. Gyakran az ilyen neveknek története is van és még gyakoribb, hogy ezt csak a párok tagjai tudják.

A legjobban működő kapcsolatokban is lehetnek nehézségek, és ha mindig, minden körülmények között ugyanazzal a becenévvel illetjük párunkat, akkor nemcsak a szeretet kifejezésének eszköze lehet, hanem a kedves név megtelhet feszültséggel is. Érdemes tehát átgondolni, hogy mikor milyen névvel illetjük párunkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)