Jump to content

Sajnálom a sajnálatot

2019. 04. 12. 19:00

Érezted már úgy magad egy nehezebb időszakban, mintha minden probléma egyszerre szakadt volna a nyakadba? És azt is érezted, hogy ezekkel a terhekkel nem tudsz megküzdeni?

Nem egyedüli probléma szembesülni kellemetlenségekkel, nyomásokkal, amelyre természetesen van ráhatásunk, de a körülmények is nagyban befolyásolhatják. Van az a lélektani pont, amikor még annyira nem látjuk át, hogy mit kellene tennünk azért, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből, így megijedünk.

Az ijedtség egy dolog, de sokan inkább abba fektetnek nagyobb energiát, hogy sajnálják magukat. És még ez is egy szelídebb fokozat, mert akkor csak a saját démonjával küzd az ember, azonban létezik egy továbbfokozás, a sajnáltatás.

Talán sokan észre sem veszik azt, hogy valójában sajnáltatják magukat. Van, hogy úgy döbbenünk rá arra, hogy valaki felhívja arra a figyelmünket. A sajnáltatás játszmájával tudatosan vagy tudat alatt is, de valamihez hozzá szeretnénk jutni.

Lehetséges, hogy te is sajnáltatod magad, csak nem is tudsz róla? Azt bizonyosan észreveszed a környezetedben, ha valaki így tesz, és még akár haragszol is az ilyen megnyilvánulásra. Nos, érdemes egy pillantást vetni ezen a téren az életünkre. Panaszkodsz másnak az életedről? Talán hibáztatod az életed, a sorsodat, a származásodat, a gyermekkorodat. Sokféle táptalaja lehet a sajnáltatásnak, de van, hogy ezt csak úgy használjuk, mint stratégiát, ráadásul nem is tudatosan. Ha most, hogy kicsit számot vetettél az életedre, talán arra döbbenhettél rá, hogy benned is lakozik a sajnáltatás játszmája.

Még az erős akaratú, erős idegzetű személyek is elfáradhatnak. Sőt mi több, sajnálhatják is magukat egy kicsit, és talán a sajnáltatással végre magára tudja irányítani a figyelmet, a szeretetet. A fizikailag és lelkileg is erős ember ugyanis mások támasza szokott lenni. A sajnáltatással azonban mindenki egy kicsit több figyelemre csábítja a körülötte lévőket. Azaz a sajnáltatásnak az a fő célja és lényege, hogy az ember valami pozitívot remél másoktól.

Az önismerethez az is hozzátartozik, hogy felismerjük magunkban a sajnáltatást. A felismerés az útja annak is, hogy ezt az energiapocséklást más, sokkal hatékonyabb megoldásokkal pótolod azért, hogy a bennünk lévő hiányt pótolni tudjuk, hozzájussunk ahhoz a pozitív érzelemhez, amire vágyunk.

Amikor sajnáltatjuk magunkat, akkor lényegében saját magunkat is sajnáljuk. A másoktól várt ilyen szintű segítségkérés egyáltalán nem biztos, hogy célba is ér, így aztán felesleges is belemenni.

Amennyiben nem te vagy a sajnáltató, hanem hozzád fordulnak így segítséget kérni, a legtöbb amit tehetsz, hogy meghallgatod és segítesz neki megérteni a baját és kívülről nézve talán még a megoldást is tudod. Lehet, hogy nem direkt sajnáltatásról van szó, hanem egyszerűen bizonytalan, és csak megerősítésre vár, de sose menj bele a játékba, vagyis ne sajnáld!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)