Jump to content

A kudarc nem rossz, ha tudunk abból tanulni

2019. 06. 24. 19:00

Általános vágya az embereknek, hogy egészségben, boldogságban élhessenek, amihez társuljon anyagi jólét és siker is. Egyik-másik része meg is valósulhat álmainknak, de nehéz azt elérni, hogy ez mind egyszerre történjen.

Az élet igazi kihívás, tele boldogsággal, sikerrel, de bizony a siker útja próbálkozásokkal, csalódásokkal, botlásokkal van kikövezve. Mind a magánéletben vágyunk a sikerre.

Ezalatt természetesen azt értjük, hogy megtaláljuk igazi párunkat, akivel el tudjuk képzelni az életünket. Ha a párunk megvan, akkor a következő lépés a házasság, a gyermekvállalás, amelyben szintén a sikert reméljük. Akinek könnyebben megy a magánélet rendezése, talán a munkájában nem találja meg önmagát, esetleg az egészségi állapotában állhat be változás.

Minden nem mehet mindig gond és megoldandó feladatok nélkül. Elsőre sem sikerülhet minden. Már gyermekkorunkban tapasztalhatjuk, hogy az élet nem játék. Gyerkőcként átélhetünk tragédiát, csalódást, és az élet mégsem áll meg, haladni kell tovább. Ebben ugyan segíthetnek szüleink, és más körülöttünk lévő felnőtt, és a lelkünk ápolásában is segíthetnek. Később, felnőttként már saját magunkat kell tudni orvosolni, és megtalálni annak módját, hogy életünkben újból egyensúlyba kerüljenek az összetevők.

A siker nem állandó útitársunk akkor sem, ha azt szeretnénk, hogy így legyen. De nem is kell így lennie. Sőt sokat tanulhatunk abból, hogy meg kell dolgoznunk a sikerért. Ha mindent tálcán kínál az élet, akkor nincs becsülete, se értéke annak, amit produkálunk, mert minden olyan magától értetődő.

A sikertelenség építő jellegű akkor, ha nem tartósan van jelen az életünkben. Rá kell jönnünk arra, hogy olykor hibázunk még akkor is, ha feladatunkra igyekszünk felkészülni, koncentrálni és a legjobb szándék vezérel.

Nem szégyen tévedni, és még akkor is belebukhatunk valamibe, ha abba teljesen beleadjuk magunkat. Másoknak könnyen adunk tanácsot, hogy ne bánkódjon, próbálja újra, de akkor ne csak a szánk járjon, hanem önmagunk felé is tudatosítsuk ezt. Tökéleteshez közelítőnek lenni irtó fárasztó és kivitelezhetetlen. Ezért meg is kell magunknak engedni a hibázást.

Örömteli a sikerben fürdőzni, tündökölni, mert fontos, az önmagunk számára és hogy másoknak is bizonyítsunk, de van, hogy a kudarc terel a legjobb útra. Ha valami nem sikerül, az a mélybe húzhat, de onnan csak felfelé van út, míg a siker után biztos lejtő következik.

Engedjük meg magunknak a hibázást, még akkor is, ha sokkal jobb élmény a sikert megélni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)