Jump to content

Elég meggyőző vagy?!

2019. 08. 07. 19:00

Van, hogy egy terv megvalósításához egyedül kevesek vagyunk, és ehhez keresünk partnert, de nem merjük megkérni, kérni. A rákényszerítés nem a legjobb módszer. A hatékonyság szempontjából biztosan nem.

Mindenkinek okozhatott már fejtörést, akár álmatlan éjszakát is az, hogy valakitől szívességet kérjen. Ez lehet azért, mert szégyelljük amilyen helyzetbe kerültünk, esetleg olyan nagynak tűnik a kérés, hogy tartunk a visszautasítástól. Szorult helyzetben talán mégiscsak kérni szükséges.

A hatékony meggyőzés egyik jó módszere, ha úgy tálaljuk a kérésünket, hogy mellé azt is felajánljuk, nyugodtan dönthet úgy is, hogy annak nemet mond. A pszichológiai hadviselés egyik jó megoldása ez. Ebben az esetben az, akitől némi szívességet kérünk, úgy érzi, hogy választhat aközött, hogy kötélnek áll, vagy elutasítja a segítségnyújtást. Természetesen ez annak függvénye is, hogy mekkora az a szívesség, amelyet kérünk. A kockázatos, veszélyes kérés során azonnal nemet mondhatnak, és abban nem szabad semmi elítélendőt meglátni, de a kisebb kérések esetén a szabad döntés érzésének meghagyása könnyen eredményezheti azt, hogy mégiscsak teljesítik a szívességet. Ezt többféle kísérlettel is vizsgálták és bizonyították is. Vagyis ha egy egyszerű kérést szeretnénk teljesíttetni valakivel, akkor felajánlhatjuk mellé, hogy természetesen másképp is dönthet. Ez a kis mellécsatolt mondat annyira hatásos tud lenni, hogy valószínűleg kötélnek állnak.

Az ember szereti úgy érezni, hogy saját maga irányítja az életét, és ebbe a döntéshozatal is beleszámít. Vagyis ne mondja meg senki, mit és hogyan csináljunk. Ha egy kérést eredményesen szeretnénk érvényesíttetni, akkor választási lehetőséget is mellé kell ajánlani, így nagyobb az esély a teljesítésre. Ha nincs választási lehetőségünk, akkor ugyanis hajlamosabbak vagyunk az elvártnak ellentétes módon viselkedni és cselekedni.

Olyan ez, mint a gyerekek esetében az a nevelés, amikor a valamit elérni kívánó szülő megtiltja azt gyerekének. A gyerekek pedig úgy vannak „bedrótozva”, hogy szeretnek ellenállni a kérésnek és csak azért is megteszik, amit nem szabadna. Ha tehát azt mondjuk valamire, hogy tilos, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a gyerkőc próbálkozni fog, de valójában a szülő is ugyanazt szeretné, csak kis cselt visz bele. Ahhoz, hogy valamit megtegyen a gyermekünk, csak meg kell tiltani.

A szabad döntés lehetőségének tehát óriási szerepe lehet akkor, ha valakitől szívességet szeretnénk kérni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)