Jump to content

Ez a barát nem az, ne hagyd magad mérgezni

2019. 09. 02. 19:00

A barátság legalább olyan fontos emberi kapcsolatunk, mint a közvetlen családtagokkal való jó viszony. A barátság azonban lehet nagyon rövid életű és akár életünk végéig tartó.

Egy jó barát kincset ér, és a közhely egyben nagy igazság az is, hogy főleg akkor tudjuk meg ki az igazi barát, amikor bajba kerülünk. Vannak, akik elfordulnak tőlünk, de talán egy-két igaz ember mellettünk marad. Mert a barátság egy olyan kölcsönös kapcsolat, amely a szereteten, őszinteségen, bizalmon alapul.

Egy-egy barátság csupán addig tart, amíg az érdekek, az adott helyzet kívánja, majd minden sértődés és harag nélkül egyszerűen elengedik egymást azok, akiket valami összetartott. Van, hogy komoly ellentét, veszekedés után döntenek úgy a barátok, hogy nem kíváncsiak többé egymásra.

Életünk során mi magunk is sokat változunk, komolyan nehézségekkel nézhetünk szembe, amelyek mind megedzenek, és azt is észre vehetjük, hogyan szállingóznak szét a barátok. De kerülhetnek mellénk új emberek is. Örömteli érzés, amikor úgy érezzük, hogy rátaláltunk egy olyan személyre, akinek szemlélete, gondolatai a miénkkel megegyező. Ilyenkor úgy érezzük, hogy minél több időt szeretnénk egy ilyen értékes ember közelében lenni. A legszerencsésebb esetben egy igaz barátra találunk rá, de nagyon sokszor csalódnunk kell.

Még mielőtt beleélnéd magad, hogy megtaláltad az igazi, egy életen át tartó barátságot, figyelj néhány arra utaló jelre, hogy talán mégsem szívbéli barátoddal vagy kapcsolatban.

A barátságnak úgy kell működnie, mint a beteljesült és jól működő szerelmi kapcsolatnak. Avagy fontos a bizalom, a kölcsönösség. Egyáltalán nem az, ha a barátod csak a saját dolgaival traktál, de bármikor beszélni szeretnél a saját dolgaidról, akkor azonnal magára tereli a szót. Sőt komoly jel az önzőségre az is, hogy nem kíváncsi rád, azaz sosem kérdezi meg tőled, hogy vagy.

Az önzőség gyanúját tovább erősítheti az, ha rendszerint téged talál meg apró-cseprő, vagy akár nagyobb szívességkéréseivel is. Természetesen, a barát a bajban is az, de ha te egyszer szeretnél kérni egy kis segítséget, de azonnali és határozott visszautasítást kapsz, az joggal esik rosszul és egyben elgondolkodtató is.

Ugyancsak árulkodó az is, ha nincs egy jó szava hozzád. Magát méltatja minden helyzetben, de neked nem tud szépet mondani akkor sem, ha indokolt lenne. Esetleg annyira nem tudja irigységét leplezni, hogy még gonosz megjegyzéseket is tesz feléd.

A barátságot külön kell választani a szerelemtől. Igaz barátság esetén örül a barát, ha az életed pozitívan változik. Vagyis, ha nem örül az örömödnek az baj. Még nagyobb baj, ha nem tartja tiszteletben a kapcsolatodat, és esetleg azon mesterkedik, hogy megszakítsa a kapcsolatodat, vagy még inkább, hogy megkaparintsa a te párodat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)