Jump to content

Rémálom az egész

2019. 09. 13. 19:00

Az álom nem valóság, bár szerepelhetnek álmainkban valós személyek, helyszínek, mégis sokszor a valós és az elme rejtekéből előhívott képek kutyuléka. A rémálom pedig ennek durvább változata.

Egy szimpla álom is okozhat negatív érzelmeket bennünk. Felkelhetünk úgy, hogy nem jó a közérzetünk, az egész napunkat felkavarhatja az, amit az álmunkban láttunk. És akkor még nem is beszéltünk a rémálmokról.

Az álmok jelentőségét már könyvekbe is kifejtették, hiszen minden tartalomnak lehet valami utalása. Minden álom a valóság feldolgozásának egy formája.

A rémálmokból felriadni nagyon kellemetlen, mert ez első percekben alig tudjuk feldogozni, hogy ébredés után a valóságban vagyunk-e vagy még az álomban? A visszatérő rémálmok akár tartósan megjelenhetnek az éjszakáinkban. Maguk a rémálmok azért keletkeznek a gondolatainkban, hogy a problémákat átlássuk és a megoldást is megtaláljuk a problémáinkra. A visszatérő álmok ezek szerint azért jelentkeznek, mert mégsem sikerült megoldást találni a gondunkra.

Az álmok jeleznek valamit, így a rémálmok is. Nem véletlenül lehet fellapozni az álmoskönyvet, amely magyarázatot adhat arra, hogy egy-egy élőlény, tárgy mire utalhat az álmunkban.

Rémálom nemcsak akkor jelentkezhet az életünkben (az éjszakáinkban), amikor valamire keresi a választ az agyunk, hanem akkor is, ha trauma ért. Egyes álmok nem maradnak meg bennünk. Annyira emlékszünk, hogy valamiről álmodtunk, de talán a tartalmát sem tudnánk felidézni. Nos, a rémálmokat nem szívesen idézzük fel újból és újból. Sőt inkább felejteni szeretnénk, mégis befészkelődnek az agyunkba. Az álmok félelmetes változata akkor is jelentkezhet, ha valamilyen trauma ért minket. Újból és újból átélhetjük azt az eseményt, amely ébrenléteink során is gyötör és még az álmunkban sem tudunk attól megszabadulni.

Az egyszeri rosszabb álom megtapasztalása sem jó, de a visszatérő rossz álom már zavaró. Tönkre teszi az alvás minőségét, és ez a nappalokon is megérződhet. A rendszeresen jelentkező rémálommal foglalkozni érdemes, mert jelez az agy. Méghozzá szimbólumokkal, jelekkel, ezért az álom értelmezéséhez ezekre kell figyelni. Hogy mindez megmaradjon, érdemes leírni, hogy mikor és mit álmodtunk. Már maga a történet leírása megszabadíthat belső feszültségtől. Amikor pedig a leírt történetet újraolvassuk, lehetőségünk nyílik arra is, hogy azon korrigáljunk. Írjuk le ugyanazt a történetet, de szép köntösbe bújtatva. Esély van arra, hogy az agy a történet szép változatát is befogadja és a rémálom szép állommá fejlődjön.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)