Jump to content

Kincs, ami már nincs

2019. 09. 18. 19:00

Bármire igaz lehet az, hogy az ember az után vágyakozik leginkább, amit nem kaphat meg. Ha pedig a kezei között volt, de könnyen lemondott róla, vagy elszalasztotta, nem becsülte, akkor is megérzi a hiányát.

Saját életünkben is megtapasztalhattuk már, hogy sokkal jobban bánkódtunk valaki után, vagy valamiért, amikor már nem volt az életünk része. Az emberek szeretik a rejtélyt, a titkot, de gyakran az is megmozgatja a fantáziánkat, amely elérhetetlennek tűnik.

Minél elérhetetlenebbnek tűnik valaki vagy valami, annál inkább vágyhatunk rá. Az elérhetetlenség tehát felnövelheti az adott személy, tárgy értékét.

A pszichológiában ezt az állapotot a hiány elveként emlegetik, mert ezek azok a személyek vagy tárgyak, akikben (vagy amiben) nagy lehetőséget érzünk, de nem a valóságot látjuk, hanem illúziót dédelgetünk.

A marketing pedig erre nagyon jól ráérzett, mert elég annyit írni egy üzlet falára, hogy „20 %-os akció a készlet erejéig”, arra sokan ráharapnak, mert attól tartanak, hogy nem jutnak hozzá egy termékhez. Mások ugyanis elhappolják előle.

Az elérhetetlenség egy örökké ki nem elégített vágyat hagy az emberben. Magunkban elképzeljük, hogy milyen jó lenne, ha a birtokunkban lehetne az a tárgy, és ugyanígy eljátszadozhatunk a gondolattal személyek esetében is.

Még nagyobb lehet a hiányérzet akkor, ha valamiben már volt részünk, de attól elestünk, már nem a miénk. A veszteség fájdalmas, és még fájdalmasabb lehet, ha a későbbiekben rádöbbenünk, hogy milyen értéket veszítettünk el.

Az ember ösztönösen törekszik a veszteség elkerülésére. Ebben a helyzetben még annál is fontosabb, minthogy nyeresége legyen.

Amikor tehát részünk van valami jóban, ámde azt elveszítjük, arra minden ember nagyon érzékenyen reagál, ráadásul ez nemtől és kortól is független, habár gyermekként mégiscsak feltétele a veszteség megélésének az, hogy saját magunkra különálló lényként nézzünk. Egy pici baba tehát még semmi hasonlóval nem küzd, de az a gyermek, aki ráébred arra, hogy mindenkitől különálló lény, már tapasztalhatja a hiány elvét. A leghangsúlyosabb a hiány elve a kamaszkorú gyerekeknél, akik keresik helyüket a világban és önmagukat is. A gyakorlott szülők egyik nevelési tanácsa lehet a még kezdő szülőknek, hogy ha valamit el szeretnének érni gyermekeiknél, akkor az tiltsák meg. Ez a fordított pszichológia tényleg működhet.

Az ember, ha korlátozva, tiltva érzi magát, akkor megpróbálkozik egy másik úton elérni a célját.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)