Jump to content

Milyen jövő vár ránk? Függhet tőlünk is

2019. 09. 19. 19:00

A lelki életünk kihat a boldogulásunkra, az életünk minőségére. A lelki egyensúly megtartása sem azt jelenti, hogy nehézségektől mentes az élet, de hamarabb megtalálhatjuk a megoldást.

 
Az életünk tele van stresszel, és magunknak kell megtalálni annak módját, hogy a szorongásainkat, a félelmeinket elengedhessük, feldolgozzuk. Nehéz abba a világban nem foglalkozni a környezeti válságokkal, amikor a bőrünkön érezhetjük a klímaváltozást. A média és az internet pedig nyílt lehetőséget ad arra, hogy napról napra egyre több és durvább jelét lássuk a negatív irányú változásnak. A globális felmelegedés, az emberi tevékenységek által tönkre tett bolygó tudata is nyomasztó, és ez lelkileg is hat ránk.

A környezettudatos életmódot nem véletlenül választják sokan. Nemcsak saját maguk miatt teszik ezt, hanem sokkal inkább a jövőbe tekintve cselekednek is. Számukra fontos, hogy élhető bolygót hagyjanak maguk után gyermekeik, unokáik részére. Ezt ugyan egységesen, nagyban, világszerte megmozgatva kellene tennünk, de talán a jó példával élen járás mások szokásává is válhat.

A klímaváltozás tehát arra sarkallhat, hogy tegyünk valamit saját magunk, gyermekeink, a Föld érdekében, de mások megragadnak az aggodalom szintjén, amely teljesen lebénítja őket. Naponta sokkolnak bennünket katasztrófákkal, az ember okozta hihetetlen mértékű szennyezésével, felelőtlenségével, és ebben van, aki úgy érzi, hogy tehetetlen. Aki így érez, az leblokkol, mérhetetlen reménytelenséget érez magában.

Talán meg sem érezzük a klímaváltozás hatásait, de a tévéből, újságból, internetről érkező információk is elegendők lehetnek ahhoz, hogy kihasson mentális egészségünkre.

Olajat szállító hajó süllyed el, szennyezve ezzel óceánjaink vizét, az ott élő élőlényeg életét fenyegetve. Elárasztja a bolygónkat a műanyaghulladék, ezt halljuk mindenhonnan, és fotók, videók ezt alá is támasztják. Amazonas esőerdeje lángba borult. Veszélyben a Föld tüdeje. Mind lelki nyomásként nehezedik ránk.

Van, akire annyira, hogy eluralkodik életében az úgynevezett klímaszorongás. Vagyis a jövő miatti aggodalomról van szó. Ha a jövő ennyire borús, fájdalmasnak ígérkező, gyászos és csúnya, akkor mi értelme van az életnek? Sok fiatal, családalapítás előtt álló személy a klímaszorongás miatt gondolkodik úgy, hogy nem akar gyermeket vállalni, hiszen az elkövetkező jövő igen gyászosnak tűnik.

 
A szorongás nem mindig negatív, ugyanis arra mozdíthatja az emberek, hogy valamilyen megoldást keressenek a problémára. A klímaváltozás esetében ez jelentheti azt, hogy egyénenként megpróbálunk valamit tenni a Föld érdekében, tudatosan vásárolunk, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után. A műanyagmentesség mellett is letehetjük a voksunkat és annak megfelelően kikerüljük a mindenféle műanyag termék használatát, amennyire csak lehet.

A változás nagyban fog megérződni, de a jövő generációjának a felnőtt a példa, így már most bele kell kezdeni a (környezet)tudatmódosításba.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)