Jump to content

Ösztönünkben van az elméletgyártás

2019. 10. 04. 19:00

Az ember ösztönénél fogva keresi a válaszokat kérdéseire. Ha nem találunk, akkor viszont gyártunk elméleteket, feltételezgetünk. Az egész életünk arról szól, hogy bármi is történik velünk, azt gondolatainkban tovább szőjük valamilyen irányba.

Aki azt gondolja, hogy nem gyárt elméleteket se saját életéről, se másokról, most szólunk neki, hogy ez nem így van. Akkor mégis miért agyalunk olyanon, hogy vajon miért olyan hangnemben beszélt velünk a kollégánk? Vagy azon, hogy valaki nem fogadta a köszönésünket. Talán azonnal magadban keresed a hibát, mivel sérthetted meg?

Amikor pedig már két napja csak egy olyan történés uralja a gondolataidat, amely könnyen lehet, hogy csak benned mocorog, és ezzel amúgy semmi mögöttes szándék, rosszindulat nem volt csak mi tettünk hozzá a történethez plusz gondolatokat. Olyanokat, amelyek a történetet teljesen elferdítették, talán rossz irányba is fordították.

Úgy telhetnek el napok, hogy felesleges dolgokon agyalunk, analizálunk, filozofálunk, elméleteket gyártunk, úgy megharagszunk valakire, hogy nem tisztáztuk vele a dolgokat.

Magadra ismertél ebben a néhány sorban? Semmi gond, ez mindenkivel megesik. Amikor nem találunk választ egy adott helyzetre, nincs kiindulási alapunk, vagy félreértünk szavakat, helyzeteket, akkor feltételezéseink alapján próbálunk magunknak választ adni. Az ember úgy van beállítva, hogy minden kérdésére keresi a megoldást. A feltételezgetések azonban tovább ferdíthetik az amúgy is hiányos ismereteket adott témában, így egy kicsavart történet kerekedhet belőle. Ha ezt az új történetet adod át valakinek, abból könnyen pletyka lesz. A pletyka tulajdonságánál fogva az a kellemetlen meglepetés érhet, hogy te is áldozattá válhatsz. Mintha szándékosan keltenéd a feszültséget.

Feltételezéseket, összeesküvés elméleteket gyártunk olykor, mert szeretnénk kellemesebben csalódni. Hogyan kell ezt érteni? Vannak, akik már annyit csalódtak életük folyamán emberekben, hogy egy új személyről már eleve rosszabbat feltételez csak azért, hogy hátha kellemesen tud csalódni.

Az ember tudja magáról, hogy nem olvas mások gondolatában. Megpróbálhatja, hogy találgat, de teljesen félreviheti az igazságot. Így aztán egészen másképp kategorizálhatunk be személyeket, mint amilyenek valójában.

Az emberben ugyanúgy működnek ösztönök, amelyek az állatokat is hajtják. A feltételezések pontosan ilyen ösztönök, méghozzá a túlélésünket segítő ösztönök.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)