Jump to content

Láss egy kicsit a jövődbe

2019. 10. 17. 19:00

Az életünk csupa változás, tekintve azt, hogy magatehetetlen csecsemőből hogyan válunk saját életet élő, felelősségteljes felnőtté. Nemcsak fizikailag fejlődünk, hiszen egész életünk során tanulunk, tapasztalunk.

Van ebben jó és rossz is vegyesen. A számunkra negatív történés is lehet nevelő célzatú. Bármennyire rossz megélni fájdalmas, kellemetlen élményeket, ezek mind megerősítenek. Életünkben hosszú távra tervezünk. Boldogságban és egészségben tervezzük leélni az életünket. A boldogság sem azt jelenti, hogy minden és mindig tökéletes.

A boldog élet elérése érdekében változtatni szükséges néhány dolgon. Tetteinket azért hajtjuk végre, mert úgy gondoljuk, hogy az jó, előre visz. Amikor azonban már többször esünk ugyanabba a hibába, akkor illő észrevenni, hogy nem a körülmények a ludasok a sikertelenségben, hanem mi magunk. Észre kell venni hibáinkat, és tudni kell a megszokásból kiszakadni, ha máshogy szeretnénk az életünket alakítani. Lehet, hogy egyes megszokott cselekedetek olykor hasznosak, eredményesek, máskor pedig csak hátráltatnak. Ezt mindenkinek saját tapasztalása során kell megélnie és tanulnia belőle.

Mindenki tapasztalja, hogy a kisebb nagyobb problémák – nevezhetjük megoldandó feladatoknak is – rendre jelentkeznek az életünkben. Tekintsünk azokra úgy, mint kihívás, amelyet meg kell oldanunk. Attól, mert sajnáltatjuk magunkat mások előtt, hogy milyen komoly terhek vannak a vállunkon, még senki nem fog megoldani semmit. Ránk vár. Azon járjon az eszünk, hogy milyen megoldási opciók jöhetnek szóba. Gondolkodjuk a következményein, és a lehető legjobb mellett döntsünk.

A problémáink megoldásában nem feltétlen maradunk egyedül. Van, hogy megtaláljuk azt, aki lelkiekben segít ki a gödörből, máskor tényleges megoldást kínál valaki a problémánkra. Ezért szükséges az, hogy igyekezzünk a megoldásra koncentrálni, és ne keseregni a történteken. Ha nem gondként tekintünk a megoldandó feladatra, hanem mint egy kihívásra, akkor a sikeres megoldása után nemcsak vállon veregethetjük saját magunkat, de jó érzés magunk mögött tudni feladatokat. Ha problémaként tekintünk feladatainkra, akkor annak megoldásához is negatív hangulat kötődhet.

Feladataink megoldását minél hamarabb tegyük meg azért, hogy azok tényleg ne problémaként jelentkezzenek az életünkbe. Minél több minden nyomaszt, annál rosszabbá válhat a hangulatunk, a közérzetünk. Arra van időnk, amire szakítunk. Rossz hozzáállás az, ha az idő szűkére hivatkozunk mindig. Szőnyeg alá söprés, lustaság, az idő nem megfelelő beosztása is állhat amögött, hogy feladataink száma egyre csak nő.

Megkönnyíthetjük életünket a későbbiekben, ha megpróbálunk egy kicsit a jövőbe kacsintgatni. Senki sem látja, hogy mi várható a későbbiekben, de ha mindig csak hirtelen érzéseink vezérelnek, akkor esélyünk sem lesz a boldog és hosszú életet megalapozni. Ez akár már az étkezésünkben is megfigyelhető. Rossz napom volt, rossz a hangulatom? Azonnal töménytelen mennyiségű édesség a bánatdíj? Hosszú távon így működve az egészségünket ássuk alá. Ezért nem szabad mindig csak az éppen jelen lévő hangulatnak megfelelően cselekedni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)