Jump to content

Lelki ambulancia

2019. 11. 08. 19:00

Az ember tele van érzelmekkel. Mindenki. Azonban közülünk sokan vagy nem jól vagy nem jókor tudják kifejezni érzelmeiket, esetleg visszafojtják és az is meglehet, hogy nincs kinek kifejezni azt.

A világot szinte egy nap alatt át lehet szelni a repülőgép segítségével, és majdcsak bármilyen információhoz hozzájuthatunk az internet segítségével. Ez az állandó ingerekben gazdag környezet arra késztet, hogy semmiről se maradjunk le, ezért a telefon folyton a kezünkbe van, a televíziót bambuljuk.

Amíg így működik a világunk, addig egyre kevesebbet foglalkozunk embertársainkkal. Ebbe sajnos beletartozhatnak a családtagjaink is. Ha hagyjuk, hogy életünket teljesen eltérítse a technika, akkor elveszíthetjük magunk körül a barátokat, megromolhat a kapcsolata a családtagokkal is.

Az igazság az, hogy alapjában véve leterheltek vagyunk. Már a gyerkőceink is. Felnőttként a kötelességek, a felelősségvállalás terhe csak egyre nagyobb lesz, több ponton kell helytállnunk, amely iszonyatos megterhelést ró ránk. Nemcsak fizikailag fáradhatunk el, hanem lelkiekben is. Az a szerencsés, aki körül olyan támogató és szerető család és baráti kör tartózkodik, akikre bármikor számíthat. Egy beszélgetés, hasznos tanács, és olykor a meghallgatás hatalmas segítséget jelenthet annak, aki bizonytalan önmagában.

Nem mindenki szerencsés, mert nincs mindenki körül olyan környezet, ahonnan ezt a segítséget megkaphatná.

Az élet olykor maga írja a mi történetünket, és bár van hatásunk a történésekre, mégis alakulhat az jól vagy rosszul is. Mindenki esetében előfordulnak olyan időszakok, amelyek egyáltalán nem felfelé ívelnek. Nagy hatással vannak a lelki állapotunkra. Ha pedig a lelkünk nincs rendben, akkor minden mást is sokkal borúsabbnak látunk. Az állapot tartóssá válásával pedig fizikai megnyilvánulása is lehet ennek.

Aki életében nincs olyan személy, akit bizalmasan felkereshet lelki terhei enyhítése gyanánt, azoknak szakember a segítségére lehetne, de nem mindenki keresi fel a szakértőket, mert az még sokak számára ciki.

Az ingyenesen hívható lelki segélyszolgálatokon dolgozók azonban biztos sokat tudnának mesélni arról, hogy mennyien keresik fel őket csak azért, hogy valakivel beszélgetni tudjanak, bánatukat ki tudják magukból adni.

Egy olasz pszichológus éppen ezért kívánja megvalósítani azt a lelki ambulanciát, amelyet felkereshetnek a reményt vesztettek, akik segítségre szorulnak. A kezdeményezés abban segítené a nehézséggel küzdőket, hogy garantált lelki segélyben részesítenék őket fél órán belül.

Az itthon működő lelki segélyszolgálatok is hasonló feladatot látnak el, de a legjobb, ha van valaki, akiben kölcsönösen megbízhatunk, és merünk segítséget kérni, ha arra szükség van.

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)