Jump to content

Nézz vissza néhány évet a múltadba

2019. 11. 12. 19:00

Az életünk javarészt attól függ, hogy mit tanultunk meg, és azt hogyan tudjuk alkalmazni a valóságban is. Még a legjobban elsajátított leckék mellett is hibázhatunk, amelyek ugyanúgy tanítanak.

Időt tölthetünk azzal, hogy a múltbéli történéseken gondolkodunk, de azok módosítására már nincs lehetőségünk. Óhatatlan, hogy ne gondoljunk vissza jó vagy rossz történésekre, azonban kár túl sok időt ebbe belefektetni, mert csak energiát veszítünk azzal minden változtatás ellenére. A jövőn való gondolkodás sem visz mindig előre. Érdemes előre megtervezni a komoly döntések lépéseit, de minden apróságot nem tudunk előre, nem látjuk mindig, hogy mi fog történni, így kiszámítani sem lehet mindent.

A jelenben vagyunk, és arra van ráhatásunk leginkább. Azt tudjuk alakítani, de még olykor előfordul, hogy tőlünk független tényezők olyan alakító erővel bírnak, hogy hiába vagyunk jelen, a történések befolyásolására nincs lehetőségünk. Még mindig a jelen az, amelyen munkálkodhatunk, alakíthatjuk. Amíg a múltra már nincs ráhatásunk, addig a jövőre még nincs.

Emlékezzünk csak vissza gyermekkorunkra. Akkoriban hogyan képzeltük el felnőttkori életünket? Most pedig tekintsünk a jelenünkre. Ha mindenki gyermekkori vágya teljesülne, tele lenne a világ orvosokkal, tűzoltókkal és űrhajósokkal. Szerencsére ócskán vannak közöttünk a fent említett mesterséget űzők, van, aki számára a gyermekkori álom megvalósult, mások álma és élete pedig egészen más irányt vett.

Nem is szükséges a gyermekkorunkra visszaemlékezni. A gyermekkor tele van naivsággal, tapasztalatlanságból adódó túlzott vágyakkal. Elég csak 5-10 évet visszaugrani a múltba. Mennyire más a mostani gondolkodásunk, mint azelőtt. Azóta nemcsak az idő telt el, hanem számos tényező alakította az életünket, és bizony korral, tapasztalattal, gyakorlattal mindenre másképp tekinthetünk, mint gyermekként, vagy mint néhány évvel korábban.

Emlékezzünk vissza, hogy mi volt tíz évvel ezelőtt. Bizonyára más volt az életünk. Talán még nem dolgoztunk, tanultunk valahol, vagy épp munkába álltunk, netán új munkahelyen kezdtünk dolgozni? Mások házasságot kötöttek, családot alapítottak, vagy már nevelgették cseperedő gyermekeiket. Akkor még élhettek olyan családtagok, barátok, ismerősök, akik közül néhányan talán már nincsenek köztünk. Barátságok tűntek el, helyükbe azonban újabbak léphettek. Megélhettük a külföldi munkavállalás minden előnyét és hátrányát, új otthonba költözhettünk. Ahány élet, annyiféle életutat bejárunk.

Tíz évre visszatekinteni időutazás. Gondolj vissza arra az időre, és töprengj el kicsit azon, hogy megbántál-e valamit, amit akkor tettél? A mai tudásoddal, gondolkodásoddal változtatnál-e valamint múltbéli cselekedeteiden? Ha igen, akkor mi lenne az és hogyan cselekednél másképp?

A kérdésre történő válaszokkal nem befolyásoljuk a történteket, azonban érdemes megfigyelni, hogy tíz év távlatában mekkora változást tudunk produkálni. Talán magunkat is meglephetjük, hogyan gondolkodtunk néhány évvel ezelőtt és most. A tapasztalatok, a tudás, a csalódások, mind tanítanak, erősítenek. A múltban való nézelődés hatással lehet a jövő cselekedeteire is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)