Jump to content

Mindenkiben ott szunnyad az akaraterő

2019. 11. 15. 19:00

Akaraterő. Mindenkinek van, csak néha nagyon elbújik bennünk. Akaraterő, amelyre nagy szükségünk van, sok esetben, hogy leküzdjük a nehézségeket és megvalósítsuk álmainkat.

Hangulatunktól, fizikai állapotunktól, egészségünktől, környezeti tényezőktől is függ, hogy milyennek élünk meg egy napot. Olykor apró kellemetlenségeket is a szívünkre veszünk, mérgelődünk, máskor meg a nagy feladatok teljesítése során olyan erőt érzünk magunkban. Van, hogy az akaratunkat alig tudjuk magunkból kicsikarni, pedig a probléma megoldásához szükséges lenne.

Az akaratunk akkor működik, ha úgy érezzük, hogy van értelme. Ha túl sok lehetőség közül választhatunk, akkor megterhelő annak eldöntése, hogy melyiket válasszuk. Sok esetben jó az, ha van választási lehetőség, ám a sok is nyomasztó, mert elbizonytalanodhatunk a helyes döntésben. Nemhogy megnyugodnánk, hogy végre sínen van az ügy megoldása, hanem ingerlékenyebbé válhatunk amiatt, mert nem tudunk dönteni. A sok lehetőség elveszi az erőnket, az akaraterőnket. Ha vissza szeretnénk hozni döntési képességünket, akkor szűkítsük le a lehetőségeket. Ez a fajta minimalizálás már azt az érzést hozhatja meg bennünk, hogy közelebb vagyunk a megoldáshoz, ezáltal pedig a bennünk rejlő frusztráltság is csökkenhet.

Az akaraterő egyik ellensége tehát a sok választási lehetőség, de a másik a halogatás. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra mondás az akaraterő felturbózásában is hatásos lehet. Amilyen gyorsan csak lehetséges, érdemes meghozni döntéseket – ne túl sokat, mert az előbb volt szó arról, hogy a sok lehetőség is nehezítő tényező -, mert másnap már csak azokkal a lehetőségekkel érdemes foglalkozni, amelyekre leszűkítettük a lehetőségeket. Nemcsak felgyorsítható a feladat megoldása, hanem a rajtunk lévő nyomás is kisebb lesz.

Mindig vannak olyan feladataink, amelyek megoldásra várnak, és azok között vannak nehezebbek és könnyebbek. Hajlamosak vagyunk a nehezebbet halogatni, pedig sokkal jobb annak legelőször nekifutni. Tudjuk magunk mögött a nehézségeket, és az energiát adhat, ha egy tehertől megszabadulunk.

Vannak időszakok, amikor a hullámok összecsapnak a fejünk felett. Elfáradunk, lemerülünk, Ilyenkor fel kell töltenünk magunkat. Az autónk sem fog elindulni üzemanyag nélkül, így ezt magunktól sem várhatjuk el.

A problémák mindig is jelen lesznek az életünkben, de sokkal inkább kihívásként érdemes azokra tekinteni, és ha nem sikerül elsőre, akkor is a cél lebegjen a szemünk előtt, vagy, hogy magunk mögött tudjuk a terhet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)