Jump to content

Itt van már a karácsony! Ja, még nem, de a készülődni már lehet

2019. 11. 23. 19:00

Már meg sem lepődünk, ha a csoki tojások és nyuszik után nem sokkal – néhány hónappal később – már a csoki Mikulások tűnnek fel a boltok polcain.

Még csak október közepén jártunk, amikor egyes üzletekben már olyan termékek is feltűntek, amelyek leginkább a karácsonyhoz köthetők. Sőt, néhány boltban már a dekorációról is a karácsonyi ünnepkör jut eszünkbe. Hol van még a karácsony? Sokan tehettük fel ezt a kérdést október végén, ami valljuk be, elég jogos, hiszen nagyon szűkön számolva is másfél hónap távlatába repít minket.

Nagyon sokan azonban már tudatosan készülnek az ünnepekre úgy, hogy az ajándékok beszerzését időben kezdik meg. Lecsapnak az akciókra, van idejük kipuhatolni és kitalálni, kit mivel tudnának meglepni. Nemcsak pénzt, időt, de az idegrendszer épségén is lehet így spórolni.

Kétségtelenül vannak, akik imádják a karácsonyi tumultust, a tömeget, megvan annak a varázsa, hogy talpig díszbe vannak öltöztetve a nagy bevásárlóközpontok, és minden egyes üzlet is, karácsonyi daloktól ittas a levegő, és az otthoni készülődés is szívet melengető. Rákészülés a karácsonyra.

A rákészülődéssel a legtöbbünknek nincs is gondja, hiszen a karácsonyi ételek illata, íze, a karácsonyi díszbe öltözött fenyő, a vendégek, családok, barátok összejövetele mindig jó. Az ünnep azonban pénzköltéssel is jár. Nemcsak az ajándékokra kell gondolni.

De ne gondoljunk most ezekre. Próbáljunk meg a már meglévő díszekből, karácsonyi dekorációkból kihozni a legtöbbet. Esetleg filléres megoldásokkal alkossunk új, ünnepet idéző dekorációt. A ráhangolódásnak ez is lehet a módja. Miért ne lehetne már most belekezdeni?

Az óvodás, kisiskolás gyerekek kézügyességének fejlesztése érdekében mindig az aktuális témákhoz igazodóan készítenek alkotásokat. Az őszi témát hamarosan felváltja majd a téli, a karácsonyi ünnepre való készülődés. Otthon ugyanúgy megtehetjük ezt.

Nem véletlenül a karácsony a legkedveltebb ünnep. Nemcsak az ajándékok miatt, de van abban valami szentimentális, hogy az évnek legalább ebben a szakában összejönnek a távol élő családtagok is. A rászorulók felé is nagyobb figyelem irányul, világszerte sok kezdeményezés szándéka az, hogy a szeretet ünnepén olyanokra is figyeljünk, akik nagy nehézségben élnek. Sőt még az állatokra is jobban ügyelünk ebben az időszakban.

A karácsonyi készülődés segíthet a mindennapi stresszt oldani, mert arra koncentrálunk, ami boldoggá tesz, amit várunk, szeretünk. Nem bolondság, ha az ünnepi dekorálást akár már most kezdjük. Szereted? Örömmel tölt el a díszek látványa? Mi tart vissza? Imádsz csomagolni? Csak nyersz azzal, ha a már megvásárolt ajándékokat becsomagolod.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)