Jump to content

A jó lelkek beindulnak

2019. 12. 05. 19:00

Karácsony közeledtével hatalmas pénzeket mozgathatunk ki azért, hogy igényes és boldog karácsonyt tudjunk teremteni családunk számára. A gyerekek ajándékán túl a meghitt együttlét az, ami a legfontosabb.

Nehéz azonban a meghittséget és az ünnep varázsát érezni, ha a betevőre is alig jut. Családok sokasága kínlódik hónapról hónapra azért, hogy fenn tudjanak maradni. A karácsony számukra plusz teherként nehezedik. Nem az okoz gondot, hogy nem tudják, kinek mire lenne szüksége, mire vágyik leginkább. A probléma azzal van, hogy ajándékra egyáltalán nem futja, de talán még tüzelőre sem.

A karácsonyi láz már sokakat megcsapott, és nem csak abban az értelemben, hogy lelkesen készülnek az ünnepi dekorációval, az ajándékok javát talán már be is szerezték, hanem úgy is, hogy eldöntjük magunkban, rászorulóknak segítünk. Szentimentális érzés a meghitt karácsonyokra, a finom ételekre, a családi együttlétekre gondolni, és szomorúsággal tölthet el, ha arra gondolunk, hogy ezt mind mennyien nélkülözik. A legtöbb ember ilyenkor sokkal adakozóbb, segítőkészebb, nem véletlenül van annyi lehetőség, amelyen keresztül segíteni lehet szegény sorsú családokon.

Jó érzéssel tölt el az, ha adhatunk. Ha segíthetünk egy olyan emberen, gyerkőcön, aki önmagától nem lenne képes ajándékokat vásárolni saját magának, gyermekeinek. Adni tényleg jó, és ezt a gyerekek is tudják. Főleg, ha minden évben, karácsony közeledtével rábeszéljük arra, hogy a már megunt, nem használt játékaik közül néhányat ajándékozzanak el rászoruló gyerekeknek. Idén is sok olyan kisgyermeknek ezek az ajándékok lesznek az egyedüliek, mert máshonnan, szüleiktől egyszerűen nem is remélhetnek játékokat, édességet.

Adni annyira jó, hogy annak hatása kimutatható a szervezetünkben. Amikor örömet okozunk valakinek, és ettől mi is jobban érezzük magunkat, akkor az úgynevezett oxitocin hormon szabadul fel a szervezetünkben. Ez a boldogsághormon örömet vált ki bennünk.

Adni – lehet az ajándék, másra való odafigyelés vagy akár idő – azok képesek, akik képesek az mély érzelmek megéléséra, az együttérzésre, empatikusak és toleránsak. Ehhez hozzájárulhat természetesen az öröklött tulajdonságok, de a nagyját a nevelés alapozza meg.

Az ünnepeket megelőző időszakban jóval adakozóbbak vagyunk, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nemcsak karácsony idején élnek nehezen családok, emberek. Ajándékozni önzetlenül az év bármelyik napján lehetséges, mint ahogy odafigyelni is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)