Jump to content

A kevesebb lehet több

2019. 12. 09. 19:00

Nehéz helyzetben azon kaphatjuk magunkat, arra pazarolunk időt, hogy magunkat sajnáljuk, valamint azon gondolkodunk, hogy történhetett volna másképp is.

Naponta döntéseket kell meghoznunk. Egyik-másik rutinszerű, és nem nagy energiát fektetünk abba, hogy válasszunk, döntsük, máskor pedig ez sokkal nehezebben megy. Olykor azért nehéz döntést hozni, mert úgy érezzük, hogy választási lehetőségünk annyira szűkös, hogy nem jöhetünk ki túlzottan jól a helyzetből. Ilyenkor azt kívánjuk, bárcsak több lehetőségünk lett volna. Időt és energiát fordítunk arra, hogy olyanon gondolkodjunk, amely nem adatott meg.

A több választási lehetőség nagyobb biztonságot kínál mindenki számára, de ez egyáltalán nem mindig előnyös. Akkor pláne megnehezíti a döntéshozatalt, ha rövid időn belül, de sok lehetőség közül kell kiválasztanunk a legmegfelelőbbet.

Valaki helyzetét kívülről látni és annak megfelelően tanácsot adni van, hogy sokkal egyszerűbb, mint a saját életünkben komoly döntést hozni. Elővesszük racionalitásunkat, mérlegelünk, és a lehető legjobb megoldást keressük. A döntés mégis azért olyan nehéz, mert döntéseinkbe nemcsak a racionális gondolkodást visszük bele, hanem az érzelmeket, a társadalmi szokásokat és ezen kívül még számos külső tényezőt is. Ezek mind hatással vannak arra, hogyan döntünk. Még ha határozott elképzelésünk is van egy megoldandó feladat elvégzése mellett, könnyen lehet, hogy ebből a határozottságból kibillent bármilyen ok.

Minden problémánk más, még ha ugyanabba a köntösbe is van egyik-másik öltöztetve. Ez a másság azonban azt is jelenti, hogy azok megoldása is mást kíván. Sémákat gyártunk azért, hogy leszűkítsük a kört, amely a feladat megoldásához lehetséges opciók. Minél több van, annál jobb. Gondolhatnánk így, csakhogy a sokaság megzavarhat.

Ha csak néhány lehetőség közül választhatunk, egyszerűbb döntést hoznunk. A néhány közül könnyebb kiválasztani a legjobbat, míg a több választási lehetőség megzavar. A nagy választék azt is jelenti, hogy időt és energiát kell kifejteni azért, hogy a jó döntést hozzuk meg, és még a kiválasztás után is érezhetjük magunkat bizonytalanságban.

A kevesebb néha több. És úgy látszik, hogy ez a döntéshozatalban is igaz lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)