Jump to content

Változik a szépségideál, avagy de jó, hogy most élünk

2019. 12. 12. 19:00

Nők és férfiak sokasága fáradozik azon, hogy a külvilágnak tetszelegjenek, megfeleljenek. Ennek elérése érdekében nemcsak a ruházkodásra költenek nagyon sokat, hanem akár kés alá is vetik magukat.

A legtöbben teszünk azért, hogy a külvilágnak is megfeleljünk, de még fontosabb, hogy mi magunk jól érezzük saját bőrünkben. A határ mindenkinél mást jelent. Míg vannak, akik a természetességet kedvelik, addig mások művi dolgokkal igyekszik magukat fiatalabbnak, tetszetősebbnek mutatni. Van, aki a műtéti beavatkozástól sem ijed meg. Érdekes belegondolni abba, hogy amit ma szépnek tartunk, és szeretnénk azt megközelíteni, az a jövő nemzedékének riasztó lehet.

A történelem során sokat változott az emberiség, az igény és a szépségideál is. A nőktől a társadalom, a férfiak és saját maguk is elvárják, hogy nőiesek, szépek legyenek. Csakhogy a szép egészen más volt régen, mint ma.

A haj a nő koronája. Még a rövid haj is ugyanolyan korona lehet a fejünkön, mint a loknis, hosszú frizura. Az ápolt, fénylő, egészséges haj minden nő vágya, ezért sokat meg is tesznek. Alig hihető el, hogy a középkor asszonyai azonban magas homlokot szerettek volna, mert azt tartották vonzónak. Ez volt, akinek eleve megadatott, másoknak azonban segítségre volt szüksége ahhoz, hogy ezt a „szépségfokot” elérjék, ezért akár szálanként kitépkedték homlokuk környékén a nem kívánatos hajszálakat, másik pedig különféle pakolásokat alkalmaztak arra, hogy a hajszálak elhagyják a homlokot. A középkori női szépséget az jelentette, ha az arcon minél kevesebb szőr volt. A homlok felkopaszítása mellett sokszor még a szemöldöküktől is megszabadultak. A kevesebb szőr babásabb, ártatlanabb, tisztább kinézetet teremtett.

A babás hatást csak erősítette a bőr még világosabbá tétele. A rizspor és egyéb kencéknek köszönhetően a bőr fehéredett és volt, hogy a homlok magasodása is megoldódott, mert a kencéknek köszönhetően a mérgezés lépett fel a szervezetben és hajhullást okozott. Úgy vélik, hogy maga a homlokmagasítás szépségideálja I Erzsébettel indult, aki annyira túlzottan fehéríteni szerette volna bőrét, hogy a technika alkalmazásának köszönhetően ólommérgezést kapott. Ennek következményeként a haja is hullott és így a homloka is nagyobb lett. Talán éppen a királynő megjelenése volt az, ami kihatott a korra.

Manapság is használunk kenceficéket, akár póthajat is arra, hogy minél dúsabb, erősebb, szebb frizurával tudjunk megjelenni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)