Jump to content

Generációs különbségek, abból fakadó feszültség

2020. 02. 02. 19:00

A generációs különbség kötelező érvényű, hiszen az unokák már egészen másban nőnek fel, mint nagyszüleik. Ám ezt a különbséget mégis közelíteni kellene egymáshoz.

Máshogy éltek elődeink, mint ahogy a mai gyerekek, fiatalok élnek. Már éppen elég frusztrációt teremt az a helyzet, hogy a betonrengetegben felnővő gyerekek talán még sosem fogtak a kezükbe. Talán azzal sincsenek teljesen tisztában, hogy milyen az igazi munka. A másik oldalt képviselik a koruknál fogva is megfáradt idősek, akik talán egészen eddigi életükben kemény fizikai munkával teremtették meg jelenlegi körülményeiket. Kétségtelenül másban nevelkedtek, mást és máshogy tanultak az iskolában, és már akár gyermekkorukban is életüket meghatározó volt a munka világa. Mára a kor is eljárt felettük, betegségekkel küzdhetnek, lelkük pedig tele lehet keserűséggel, ha a telefont nyomkodó, kommunikálni nem vagy alig tudó fiatalokat látnak maguk körül. Főleg, ha közéjük tartozik unokájuk is és nem tudnak egymáshoz közelíteni.

Ne várjuk azt, hogy egy élete nagyját leélő idős személy nagy hévvel, felpezsdült szellemiséggel reagáljon a jelenleg uralkodó helyzetre, amely merőben megváltozott attól, amelyben fiatalkorát ő élte. Egyértelmű, hogy nehezebben tudnak az idős személyek azonosulni azzal a világgal, amelyben mára találják magukat. A most fiataloknak ez a természetes, hiszen ők már ebbe születtek bele. A fejlett technológia vette őket mindig is körül, amelynek megfelelően ahhoz igazodott életük, életvitelük és felfogásuk is.

Amit a most fiatalok eleve készen kapnak, az az idősek számára soha ezelőtt nem látott újdonság, amelyhez éltes korban kell alkalmazkodniuk, megtanulniuk használni, benne élni.

Ma már általános használatú az okostelefon, és az idősök kezében is ott van a technika, ám legtöbbjük számára nagyobb nehézséget okoz a készülék, és minden azon működő felület használata. Ahogy az okos eszköz, úgy a közösségi média is ugyanúgy beléphetett az éltesebb korúak életébe, de annak használata, etikája kevésbé ismert számukra. Ebből adódóan is kialakulhat nézeteltérés a fiatalok és az idősek között.

Amíg az idősek botorkálnak az interneten hibákat vétve, addig a fiatalok egyáltalán nem biztos, hogy türelmet tanúsítanak. Ami számukra olyannyira természetes, az idősek számára újabb, talán érthetetlen és ismeretlen terep.

A fiatalok és az idősek közötti konfliktusokat kiélezzük olyan színezetűre, mintha mára minden tisztelet kihunyt volna. Némileg valóban módosult, hiszen ahogy kitolódik az emberek életkora, máshogy számítjuk az öregséget is.

A fiataloktól mindig a felnőttek tiszteletét várták el, pláne megilleti a tisztelet az idős, sokat látott és megélt személyeket. Azonban a kölcsönösség nem elhanyagolható. Az idősebb generációnak szükséges megmutatni és megtanítani a frissebb generáció számára az illemet, a tiszteletet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)