Jump to content

Amikor a motiváció elhagy

2020. 02. 10. 19:00

Önuralom, higgadtság. Tudjuk, hogy erre lenne szükségünk a naponta érő stressz miatt, csakhogy éppen ennek következtében nagyon nehéz nyugalmunkat megőrizni.

Meditáció, sport, önismeret, kikapcsoló és szórakoztató hobbi, kirándulás, bármi lehet hatékony stresszoldó az életünkben, és szükséges is megtalálni azt, amiben nemcsak örömünket leljük, de még a bennünk felgyülemlett feszültségektől is megszabadít.

Az élet a legtöbbünkre jócskán kimér terheket, és van, hogy mi magunk bonyolódunk nehéz helyzetekbe. Meg kell felelni a párkapcsolatunkban, a munkahelyen, a családban. Nem mindig kattogunk azon, hogy micsoda teherbírással kell rendelkeznünk egy-egy nap lebonyolításakor, de ha elfáradunk fizikailag és/vagy lelkileg, akkor minden sokkal nehezebb. Ha pedig elindul a lavina, érezhettük már, hogy a szegény embert még az ág is húzza. Nos, ebben az állapotban is optimizmusra, önuralomra, sőt, pozitív gondolkodásra van szükség.

A hullámvölgyünk legalján mégis hogyan kaparjunk össze akaraterőt, pozitív szemléletet, amikor életünk egyik mélypontját éljük meg? Ilyen helyzetben még a fizikai erőnket is megtépázza a sok nehézség és a motivációt sokkal nehezebb megtalálni. Ahhoz, hogy kilépjünk életünk mély gödréből, olyan lépéseket is meg kell tennünk, amelyek újabb nehézséggel járnak, és egyáltalán nem ínyünkre valók.

Irigyled azokat a személyeket, akik a nagy nehézségek ellenére is meg tudják őrizni nyugalmukat, és higgadtan tudnak szólni, cselekedni? Vegyél példát róluk. A fegyelmezett és nagy önuralommal rendelkező személyek akkor is találnak magukban motivációt, amikor mások már az életüket is feladni akarják.

A tennivalóink nagyja olyan, amelyet kötelességünk megtenni, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy szeretjük is. Mégis megcsináljuk. Sőt, ahhoz, hogy ne haljunk ezekbe bele minden nap, motiválni szükséges magunkat. A halogatással, odázással egyértelmű, hogy csak a saját dolgunkat nehezítjük meg. Ahogy a fegyelmezett személyek, úgy mi is azzá válhatunk, ha minden rutinszerűen végzett munkafolyamatnak is megtaláljuk az értelmét és még a szépségét is. Sőt dinamikája is van, és ha sikerül azt elkapni, akkor olyan hirtelen túl lehetünk utálatosnak, unalmasnak vélt munkafolyamaton is, hogy alig vesszük észre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)