Jump to content

Amikor a mimika és a gesztus nem beszédes

2020. 03. 23. 19:00

Az évek, a tapasztalat, a jó emberismeret megkönnyíti a hazugság felismerését. A mimikából, a gesztusokból sok minden leolvasható.

Ez így van akkor, ha személyesen beszélünk valakivel, ha látjuk az arcát, a mozgásait. Telefonos beszélgetés során mindettől mentesülünk. A hanghordozás, a hangszín és az elhangzottak azok, amelyekre támaszkodhatunk akkor, ha valakivel beszélgetünk.

Van, akinek a hazudozás egyáltalán nem megy, mert minden kiül az arcára. Mások pedig olyan hihetetlen formában képesek felvenni a pókerarcot, hogy eszünkbe sem jut a hazugság ténye. Telefonos beszélgetés során azonban nem látjuk a másik arcát, és ez sokaknak nagy könnyebbséget jelent a hazudozásban.

Mindenki szokott hazudni. Ha jobban tetszik úgy, akkor olyan kegyes hazugságokról van szó, amelyek jelentéktelenek, és inkább a szépítésen van a hangsúly.

Emberi kapcsolataink során megismerhetünk sokféle viselkedést, és ezek közül azt is ki tudjuk szűrni, amely a hazugságra utal. Ilyen lehet, ha az illető kerüli a szemkontaktust, vagy elpirul beszélgetés közben, babrálja valamelyik testrészét, zavarban van. Telefonálás közben azonban ezeket nem láthatjuk, így nem olyan könnyű a hazugságot sem nyakon csípni. Ami mégis árulkodó lehet, ha az illető sokat köszörüli a torkát. Ha ez alapjában véve egyáltalán nem általános, de a telefonon folytatott beszélgetés során feltűnően sokszor köhög, krákog vagy köszörüli a torkát, az mindenképp gyanús.

Aki nem profi hazudozó – mert higgyétek el, hogy vannak profik, akiket nehéz tetten érni -, azok félnek attól, hogy amit és ahogy mondanak, az lebuktatja őket. Van, aki annyira belegabalyodik saját mondandójába, hogy elizgulja mondandóját, és egyáltalán nem válik hitelessé. A telefon másik oldalán lévőnek már az első percekben gyanússá válhat egy túl hihetetlen sztori. Minél többet magyarázkodik valaki, annál nagyobb esélye van arra, hogy a hazudozás gyanúját keltse, vagy pedig saját magát lebuktassa.

Aki meg szeretne valakit vezetni, az mindenáron igazolni akarja igazát, és a történet hitelességét, ezért gyakran használhat az illető telefonon keresztül is konkrét dátumot, amelyet többször is megemlít. Árulkodó lehet, ha túl sok olyan töltelékszót használ, amelyet amúgy nem szokott használni.

Mindenképp a gyanút keltheti bennünk, ha egy telefonbeszélgetés során, a vonal végén lévő személyt azon kapjuk rajta, hogy meg szeretne minket győzni. A tények elmondása után nem elégszik meg ezzel, hanem meg is szeretne győzni. Ettől a ponttól teheti magát gyanússá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)