Jump to content

Nagyobb szükség van rá, mint valaha

2020. 05. 05. 19:00

A koronavírus elleni védekezés új szakaszába érve talán némi könnyítést érezhetünk, de még mindig ügyelni kell a megfelelő távolság tartására, a higiéniára.

A nagyobb rendezvények megtartása még mindig nem lehetséges, de már kezd az élet visszatérni a régi kerékvágásba.

Amíg több időt kényszerültünk otthonunkban tölteni, fogságban érezhettük magunkat. A nagyobb szabadság érzését azok érezhették, akinek kisebb vagy nagyobb kertjük gondozásával, a természet közelségének élvezése mellett tudták hasznosan eltölteni az időt. A lakótömbben élők, a betonrengeteg közepén sokkal nehezebb helyzetben voltak. Nem mindenki élet meg ezt a kínok kínjának, de aki szeret a természetben lenni, annak az átlagosnál nagyobb szenvedést okozhatott az otthonlét. A szobanövények gondozása, a házi kedvenccel való foglalkozás némileg enyhíthette a természet hiányát.

Szerencsés az, akinek ha kicsi is, de van kertje. Annyi bizonyos, hogy ez plusz munkát jelent az életünkben, azonban a koronavírus-járvány idején sokat javított a hangulatunkon. A növények látványa, a friss levegő, a természet mindig nagy hatással van az emberre. Az elmúlt időszakban még a kicsi erkély szerepe is megnövekedhetett. A növényekkel való foglalkozás, a kertészkedés fizikai munka, ám egyben mégis energiát ad nekünk. Márpedig a mostani élethelyzetünkben erre sokkal nagyobb szükség van, mint eddig volt.

Az időkorlátozásnak köszönhetően a barkácsüzletekben megnövekedett a forgalom a délutáni órákban. Legtöbben a kert rendezésére összpontosítanak, de a virágos növények kikerülhetnek ablakpárkányba, teraszra és erkélyre is. Mintha egyszerre kapta volna el az embereket a természet iránti vágy.

Egyáltalán nem csoda. Ösztönös vágyunk a növények és állatok közelében lenni, hiszen a friss levegő javít közérzetünkön, egészségünkön, de még a mentális egészségünkre is nagyon jó hatással van. Egy séta a parkban, az erdőben, vagy akár csak a saját kertünkben. Stresszoldó hatásukra akkor is szükségünk van, ha otthon kell maradnunk. A bezártság érzése sokakban keltett frusztrációt, de a kertimunka ennek oldásában is segíthet.

A világjárvány idején is szükség volt - és igaz ez a jelenre is -, hogy visszataláljunk a természethez. Az életető anyaföld ugyanis ontja magából az energiát, nem véletlen, hogy vágyunk a növények közé. A kerti munka tehát kellően lefáraszt fizikailag, ugyanakkor kikapcsol, eltereli a gondolatainkat az aktuális problémánkról, vagy éppen választ találunk a gondjainkra. Amellett megmozgatjuk a testünket, mindezt jó cél érdekében és még az egészségünkre is hatással lehetünk. Tekintsünk úgy a kerti munkára, mint terápia. Otthon alkalmazott mentális és fizikai gyógykezelés orvos nélkül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)