Jump to content

Szeresd magad nagyon

2020. 05. 15. 19:00

Mindenkivel előfordul, hogy nincs jó passzban. Teszünk és mondunk olyat, amit megbánunk, rosszul sül el.

Mindenkivel előfordul, hogy nem elégedett saját önmagával, tetteivel, viselkedésével. Az önismeretet javíthatja az, ha beismerjük egy-egy gyengeségünket, hibánkat, ezzel a megoldáshoz is közelebb kerülhetünk. Még hibáink ellenére is lehetünk szépek és jók, azonban a torz önképpel rendelkezők semmiben nem látják magukat szépnek. Nemcsak a tükörképükkel lehetnek rosszban, hanem a belsőjüket sem szeretik, és az öngyűlöletig fajulhat.

Ebbe a testbe születünk. Sokat tehetünk annak karbantartásáért, egészségéért, de a viselkedésünket, a magunkkal való megbékélést nem remélhetjük kívülről.

Az öngyűlölet felléphet alkalmanként, amikor olyan rossz érzés lesz úrrá rajtunk, amelyet a külső megjelenésünk vagy a belső kifejeződésünk generál bennünk. Legjobb esetben ez csak rövid ideig tartó, átmeneti állapot. Miután eleget sajnáltuk magunkat, teszünk annak érdekében, hogy a lelki békénket helyreállítsuk. Az öngyűlölet mértéke csökken bennünk, amit érezzük magunkban a pozitív irányú változást. Még nagyobb lökést adhat az öngyűlölet leküzdésében a kívülről érkező külső megerősítés.

Az öngyűlölet olyan bonyolult pszichológiai folyamat, amely minden emberben más mértékű lehet és más válthatja ki. Nem is biztos, hogy a jelenlegi állapot miatt alakul ki saját magunk gyűlölete. Az már gyermekkorban megalapozódhat, ha a szülők túlzott elvárásának a gyermek sosem tud megfelelni. Akkor is negatív kritikát kap otthon, amikor jót csinál.

Az öngyűlölet megnyilvánulhat a kis önbizalomban. Aki nem szereti magát, az nem is akarja mutatni magát se tágabb, se szűkebb környezetében, mert tart attól, hogy nincsenek meg a megfelelő kompetenciái.

A halk, csendes, másoktól elforduló személyeknek általában nem mással van gondjuk, hanem saját magukkal. Félnek az idegenektől, az idegenekkel való kommunikációtól, mert úgy érzik, hogy nem fognak megfelelni.

Az öngyűlölet során annyira utálhatja magát valaki, hogy értelmetlennek lát maga körül mindent, ezért csak pusztítja testét, környezetét. Vagy éppen állandó bűntudatot érez azért, amiért nem sokkal jobb, szebb, és valamint nem csinál jobban, mint lehetne.

Az öngyűlölők nemcsak a testüket nem szeretik, hanem azt érzik, hogy nem illenek bele a világba. Még a kötődés sem alakul ki a párkapcsolatban, mert nem tud bízni magában, hiszen még magában sem képes.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)