Jump to content

Nyugalom a krízisben

2020. 06. 04. 19:00

Nem kérjük, hogy ránk találjanak a nehézségek, de ettől függetlenül vannak időszakok, amikor nem egy, hanem több probléma is felütheti a fejét. Nyugalom, türelem!

Ezek a szavak azok, amelyeket sokaktól hallunk olyan kemény pillanatokban, amikor azt sem tudjuk, hogy merre tovább. Üres, levegőbe való durrogtatások ezek, amelyeket csupán jó szándékból mondanak nekünk, de ennél többre van szükségünk. A külvilágból, a környezetünkből is várhatjuk a megoldást és a segítséget, de a legtöbbet mi magunk tehetünk saját ügyünk megoldásában.

Lehetséges módozatokat keresünk arra nézve, hogy tisztábban lássunk, hogy a problémáinkat minél hatékonyabban meg tudjuk oldani. Segítségünkre lehetnek a témában tapasztaltabbak, de az internet is rávilágíthat valamire. A kis lépés is lépés. Azzal azért óvatosan kell bánni, hogy mit fogadunk be. A világhálónak köszönhetően talán túl sok megoldási lehetőséget és információt találhatunk a problémánk megoldására való lehetségesek között, amely arra ad lehetőséget, hogy elgondolkodjunk azokon és mire észbe kapunk, az alapproblémánkat jócskán túlkomplikáljuk. Nemhogy a megoldást nem találtuk meg, de még sokkal nagyobb krízist teremtettünk magunk köré.

Az életünk rossz történései tanítanak, erősítenek, de talán mindenki egyet ért azzal, hogy ezeket szeretnénk a minimálisra csökkenteni. Amikor van valami, ami borzolja a kedélyünket, amely negatív történés, a szervezetünkben megnövekszik a stresszhormon szintje. Természetes, hogy amikor valami rossz történik velünk, akkor nem tudunk jókat hahotázni, és még az is nehéz, hogy ne a saját ügyünkkel foglalkozzunk, hanem eltereljük a gondolatunkat. A rossz történés a hangulatunkra és a viselkedésünkre is hatással van.

Szeretnünk túl lenni ezen az időszakon, megoldani a problémát, hogy enyhüljön a belső feszültség, a rossz hangulat, azonban mégsem tudunk elvonatkoztatni, másra gondolni. A negatív érzéseinkkel és viselkedésünkkel csak tovább tápláljuk a stresszt, vagyis egy ördögi körbe kerülünk. Az lenne a legjobb, ha a negatív gondolatokat és érzéseket el tudnánk nyomni magunkban, de ez hogyan lenne lehetséges, ha másra sem tudunk koncentrálni?

 

Már az nagy felismerés, ha rájövünk, hogy éppen a meglévő problémán agyalunk. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk a gondolatunkat elterelni, a szakemberek azt tanácsolják, hogy vegyük szemügyre a környezetünket és nevezzünk meg az ott látottak közül öt tárgyat, dolgot. Nézd meg azokat alaposan, magadban mondd is ki, hogy mit látsz, mi a jellemzőjük, majd irányítsd a figyelmedet saját belsődre. Mit érzel most? Fogalmazd meg ezt is, például fúj a szél, és a hajad birizgálja az arcodat, kényelmetlen a melltartód pántja stb. Figyelj a körülötted lévő zajokra, abból is nevezz meg hármat, amit halassz. Az illatok közül is koncentrálj kettőre, és mondd ki, hogy melyik a kedvenc ízed.

Ahogy a negatív történésekhez is kapcsoljuk az érzelmeket, úgy ha jó dolgokra koncentrálunk, akkor azonnal el kezdjük az agyunkban az annak megfelelő hangulatot generálni, és át tudunk lendülni a nehéz pillanatokon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)