Jump to content

Ha letépem, sikítani fog?

2020. 07. 30. 19:00

Az ember intellektuális lény, de azt a sok eszét sokszor olyan töprengésre is használja, amelyre választ magától talán nem is talál. Az élet nagy dolgain töprenghetünk.

Az ilyen nagy kérdések egyike, amely a legtöbbünket foglalkoztat, hogy mi van a halál után? Egy másik fontos, ám mégis kevesebbek agyán átfutó kérdés, hogy vajon a növények éreznek-e fájdalmat?

Növényi kommunikáció

Minden gondolkodás nélkül leszedjük a fáról a gyümölcsöt, összegyűjtjük a megérett termést. Azt, ami nem magától hagyta el termőszárát. Sétálás közben, a beszélgetésbe elegyedve könnyen letépünk bármilyen növény kezünkbe akadó részét. És ott van a fű, amely az udvarunkat borítja. Akár hetente lenyírjuk, hogy számunkra tetszetős összképet mutassanak. Azt azonban nem tudjuk, hogy mit éreznek akkor, amikor így bánunk velük.

Embertársaink bántalmazása nem elfogadott, sőt büntetendő, de már egyre többen felemelik a hangjukat az állatok érdekében is. Míg az ember saját maga is sokat tud tenni önmaga védelmében, addig az állatok jogaiért az állatokat kedvelők, az állatvédők lépnek fel. Ki beszél a növények érdekében?

Amikor letépjük a megérett paradicsomot a száráról, azonnal megcsaphatja orrunkat a növény jellegzetes illata. Szeretjük. Ugyanilyen jó érzés az, amikor a frissen lenyírt fűbe taposhatunk és érezhetjük az üde illatot. Azonban ez az illat a veszély szaga. Sikítani nem tudnak, mint ahogyan elrohanni sem, így az illattal jeleznek társaiknak arra, hogy felkészülhessenek a támadásra. Ezzel a kommunikációval ráadásul olyan hasznos rovarokat is odacsalogathatnak, amelyek segítenek a növény fennmaradásában és cserében élelemhez juttatják azokat. A növényben okozott sérülés során akár mérgező és/vagy kellemetlen szagú anyaggal háríthatja el a támadást.

Sikítanak-e a növények?

Tudósok már hallották a megsértett levelű, szárú, letépett növényeket sírni. Ehhez ugyan lézeres mikrofonra volt szükség, mert ez a hang az emberi fül számára hallhatatlan. Mégis ezzel a módszerrel azt tapasztalták, hogy a letépett szárú virág olyan hangot ad ki magából, mintha jajgatna, más növények pedig mintha tényleg sírnának. Amikor valamilyen sérülés esik a növényen, ott gázok termelődnek és jutnak a levegőbe, ebből fakad a hang is.

Az már bizonyos, hogy a növények kommunikálnak egymással, és éreznek is, de abban már megoszlik a vélemény, hogy központi idegrendszer és agy nélkül érezhetnek-e fájdalmat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)