Jump to content

Nem késő élni

2020. 10. 29. 19:00

Mindenki életében vannak jobb és rosszabb időszakok, de mindenki meg tudja azt mondani, hogy mikor érezte magát a legjobban. Nem csak egy időszak lehet ez, hanem több is.

Gyermekként még sok mindent nem tudatosan teszünk. Követjük az utasításokat, az ösztönöket. Szüleink, más felnőttek terelgetnek. Tapasztaljuk a körülöttünk lévő világot hol merészen, vakmerően, hol pedig nagyon bizonytalanul. Nemcsak a kicsi gyermekkorban fedezzük fel a világot, hanem mondhatni egész életünkben. Ez természetesen függ a személyiségünktől, lehetőségeinktől, motivációnktól is. A tudatosságra csak jóval később érünk meg, ehhez ugyanis tapasztalásokra — amelyben benne van a kudarc és a siker is — van szükség.

Önmegvalósítás

Kijárunk iskolákat, munkahelyet keresünk, váltunk, ranglétrát mászunk, szerelmesek leszünk, szakítunk, összeházasodunk. Talán már gyermeket is vállalunk, amikor még nem biztos, hogy teljesen tudjuk magunkról azt, hogy ki vagyunk, a vágyaink töredékét sem valósítottuk meg. Ha a sokféle tapasztalás során még aktív időnkben eljutunk arra a szintre, minden segíti az utunkat, akkor az önmegvalósításban is jól szerepelhetünk. Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy legmélyebb vágyainkat megpróbáljuk teljesíteni.

Nos, ez sokaknak egyáltalán nem sikerül, még csak megközelíteni sem. A legnagyobb gát általában mi magunk vagyunk. Ám természetesen sok minden más is szükséges ahhoz, hogy a bennünk rejlő lehetőségek érvényesülni tudjanak.

Önmegvalósítás idősebb korban

Ahhoz, hogy minden lehetőséget, amely bennünk rejlik, azt csak akkor tudjuk magunkból kihozni, ha felismerjük azokat, ha van hozzá elég fizikai és mentális erőnk, biztonságban érezzük magunkat és van elegendő önbecsülésünk. Ez olykor csak már idősebb korunkban teljesül be, ezért van az, hogy csak fiatalságunk után jövünk rá arra, hogy milyen erők lakoznak bennünk és idősebb személyként bontakozunk ki igazán. Az idős kor talán több szabadidőt is ad, hiszen a gyerekek kirepülnek otthonról. Talán éppen attól menekül önmagához az ember, hogy ne érezze magát haszontalannak, magányosnak. Kell valami, amely nap mint nap értelmet ad az életnek, és az alkotás, önmegvalósítás ilyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)