Jump to content

Mire tanít a kertészkedés

2020. 11. 02. 19:00

A munka nemesít. A pénzünkért legtöbben keményen megdolgozunk, így a munkából befolyó fizetést igyekszünk megbecsülni.

Az otthonunk körül végzett munka nemcsak az igényünket mutatja, de ugyancsak nemesít és tanít. A kertben végzett tevékenységek olyan dolgokra tanítanak meg, amelyeken nem is szoktunk gondolkodni. A kertészkedés fakadhat abból, hogy konyhakerti növényekből szeretnék a saját szükségleteinket ellátni, a saját gyümölcsünket fogyasztani a gyümölcsfáinkról, a virágoskert pedig mind esztétikai, mind pedig a lelket építő tulajdonsága miatt kedvelt. Azt tudjuk, hogy a természet tele van energiával, így amikor mi kezdjük önmagunkat elveszíteni, akkor nagyon jót tehet egy kellemes séta, egy kirándulás. A fű, a fák, a virágok, a madarak, vadállatok látványa és közelsége is megnyugtathat, a friss levegőn végzett mozgás pedig segít megtölteni a tüdőt és az agyat oxigénnel, a feszültségtől is megszabadíthat.

A természet és a növények értéke még inkább megnövekedett abban az időszakban, amikor a digitális oktatás és a home office munkavégzés miatt sokan a négy fal között rekedtünk. Habár nem jelentett teljes elzártságot, mégis többen gondolkodtak az önfenntartásra, ezért palántákkal, fűszernövényekkel szerelkeztek fel, hogy gazdagítsák kertjüket, konyhájukat, otthonukat.

Mindegy, hogy szobanövény vagy fogyasztásra használt növényről van szó, ha belegondolunk és ha megfigyeljük őket, akkor sokat lehet tőlük tanulni.

#1 tanítás

A növények nem adják magukat azonnal. Sem az elültetés, sem pedig az átültetés után nem. Hiába gondozzuk megfelelően, bizony idő szükséges ahhoz, hogy előbújjanak, virággal hálálják meg törődésünket. Az is lehet, hogy látszólag hálátlanok, pedig valójában arról van szó, hogy a gondoskodás nem jó. A levelek hullása, sárgulása, száradása jelzi, hogy gond van és nekünk ebből a vészjelzésekből kell kikövetkeztetni, hogy micsoda.

#2 tanítás

Ma már sokkal könnyebb kideríteni, hogy az újonnan kapott vagy vásárolt virág milyen fajta és milyen törődést igényel. Ha nem tudjuk, akkor az internet gyors segítséget adhat. Elképzelhető, hogy a helyváltoztatást is megsínyli a növény, így annak ellenére, hogy már tudjuk a megfelelő gondozás csínját, idő kell ahhoz, hogy a legszebb mivoltában pompázzon a növényünk. Ne készüljünk azonnal csodákra.

#3 tanítás

Amíg a növényekkel foglalkozunk, elengedjük a minket foglalkoztató problémákat. Legalább arra az időszakra, amíg velük foglalkozunk. Feszültséglevezető hatása jót tesz a léleknek és a testnek is.

#4 tanítás

Nem baj, ha nem vagyunk profik. A lelkesedés és gondoskodás iránti vágy jó érzéssel tölti el az embert. Minél gyakrabban foglalkozunk a növények ápolásával, annál többet fogunk tudni, mit és hogyan kell tenni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)