Jump to content

Lelked és tested melegítője

2020. 11. 16. 19:00

A mondás szerint is, ami nem öl meg az megerősít. Az alkoholra is tekinthetünk így, de csak akkor, ha mértékletes, alaklomszerű fogyasztással élünk.

Ünnepi alkalmakkor, időjárástól és hangulattól függően is jól eshet az alkoholos ital mértékletes fogyasztása. Nyaranta nehéz ellenállni a hűs sörnek, bornak, a borból készített fröccsnek. A kis mértékben akár gyógyító hatású alkoholfogyasztás nem bűn és jól is eshet. Aki a bort kedveli, nyaranta biztosan nem veti meg a hűs fröccsöt, de télen egyáltalán nem vágyunk erre.

Beállt az őszi időjárás a maga komor módjára, így köd, pára, szürkeség, sötétség uralkodott el körülöttünk és ez így is marad. Sőt ezután csak még hidegebbre számíthatunk. Emiatt vágyunk melegre, ezért öltözködünk rétegesen és fűtünk az otthonunkban, fogyasztunk meleg ételeket és italokat. A magyarok jellemzően ősztől kezdve fogyasztanak teát és az ünnep közeledtével egyre több bor fogyhat a forralt bornak köszönhetően.

Honnan ered?

Az ember évszázadok óta foglalkozik borkészítéssel. Már az ókori rómaiak is ismerték ezt az italt, lényegében tőlük is eredeztethető. A rosszabb minőségű, a nedű ecetesedésekor vagyis romlásakor kapott rossz bort némi fűszerezéssel annyira meg lehet újítani és ízesíteni, hogy eszünk ágába sem jut arra gondolni, nem finom. Erre jöttek rá a rómaiak és jutott el a tudás hozzánk is. Lényegében a bor romlási folyamatának megelőzése volt ez. Igaz, hogy az ókorban az újrafűszerezett italt nem hidegben, hanem hidegen kínálták. A középkorban már melegen fogyasztott italt csak úgy emlegették, hogy Hippocras, amelyből kicseng Hippokratész neve. A fűszerezett meleg ital gyógyító tulajdonságában bízva fogyasztották azt. Lényegében az is volt, mert olyan fűszereket adtak a borhoz, mint a gyömbér, a bors, a kakukkfű, az ánizs, amelyek egyenként is gyulladáscsökkentő hatásúak, csillapították a gyulladást, de jól esett a hidegben a meleg ital. Olyan fűszereket is használtak, amelyeket el sem tudnánk képzelni a forralt borban, úgymint babérlevél, koriander, kakukkfű. A XVI. századra már ismert, kedvelt ital volt és többféle receptje ismert volt. Újabb fűszerezéssel rukkoltak elő, már használták a vaníliát és a fahéjat is. A forralt bort kedvelték íze és gyógyító hatása miatt is. A bálok kedvenc italává vált.

Miért jó?

Azon túl, hogy melegít, ízletes? Ha a forralt bor vörösborból készül, akkor még a koleszterinszintet is karbantarthatja. A vörösbornak köztudottan magas az antioxidáns tartalma, ez segít a koleszterint megfelelő szinten tartani. Észben kell tartani, hogy alkoholos italról van szó, amely alkoholtartalma 7-10% között mozog, ezért csak óvatosan a fogyasztásával.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)