Jump to content

Tudsz-e hinni?

2020. 11. 26. 19:00

Szinte nincs olyan nap, hogy idegenekkel ne találkoznánk, azonban nem mindenkivel elegyedünk szóba. Ha szóba elegyedünk velük, és meghallgatjuk őket.

Számunkra ismert és ismeretlen emberek is hazudhatnak nekünk. Ez néha csak apró torzítás, hogy magát jobb színben tüntesse fel, esetleg mást megvédjen a szavával, azonban sokszor nem is tudjuk, hogy mi vesz rá a hazudozásra. Szakértők azt mondják, hogy nincs olyan nap, amikor az ember ne hazudna.

Ha ez így van, akkor hihetünk-e bárkinek? A szavaknak olyan ereje van, hogy ha ismeretlennel beszélünk, akkor kénytelenek vagyunk hinni a szavának, hiszen nincs mögöttes ismeretünk a személyéről, életéről. Elhisszük tehát azt, amit mond. Még ha vannak is benne gyanús elemek, talán nem a hazugságot véljük mögött, maximum némi túlzásnak véljük azt, amit mond.

Volt idő, amikor „Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó” mondást annyira komolyan vették, mintha egy szerződést írtak volna alá. Az ígéret amolyan szóbeli szerződés volt, és komoly értéket képviselt. Az egyén hitelességét jelentette.

Mi van a mai ígéretekkel?

Olyan világot élünk, amelyben azt tapasztalhatjuk, hogy a szavak mögött mintha megbújna valami. Nem mindig rosszra kell gondolni, mégis sok esetben turpisságot sejtünk. Még elkeserítőbb, ha a gyanú ténylegesen beigazolódik.

Sőt, manapság sokszor tapasztalhatjuk azokat a légbe engedett szavakat, amelyek kimondva szinte azonnal elillannak. Ígérnek az emberek fűt, fát, virágot, de az ígéretből semmi sem valósul meg. Mint egy héliummal telített lufit elengednek, aztán a magasban az szétdurran és nem marad belőle semmi sem.

Az a baj, hogy az ígéret része nagyon jól meg, de annak megtartásával van a probléma. Egyes emberek így válnak teljesen hiteltelenné, szavuk szinte semmit nem jelent egy idő után, ha mindig meghazudtolják magukat.

Lepd meg a világot!

Mit szólnál hozzá, hogy olyat mondanál, ami igaz? Sőt, olyat ígérnél még, amit be is tartasz. Természetesen van olyan, hogy nem tudjuk a szavunkat betartani annak ellenére, hogy megpróbáljuk. De legalább teszünk azért lépéseket, csak valaki vagy valami meggátolja annak végkimenetelét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)