Jump to content

Hazudni bűn, de mindenki szokott

2020. 12. 08. 19:00

Ne is ápolj magadban olyan hamis illúziót, hogy van olyan ember, aki nem hazudik. Ha nem is válik életmóddá a hazugság, bizony azt gyakrabban tesszük, mint gondolnánk.

Ne legyünk álszentek. A hazugság napi szinten jelen van életünkben. Na, jó, ne nevezzük ennyire durván, hívjuk csak lódításnak, kegyes hazugságnak, amikor magunkat vagy mást védve egy kicsit szépítünk az igazságon. Kapaszkodjunk meg! Naponta legalább tízszer hazudunk, ami évi szinten közel négyezer füllentést jelent. Idős korunkra ez a szám a több százezres nagyságrendet is elérheti. Természetesen nem hazudik mindenki egyformán. Van, aki kevésbé jó, míg mások piszkosul jól hazudnak.

Számos okunk lehet a hazugságra, azonban az agyban ugyanolyan folyamatok játszódnak le mindenki esetében. A füllentés kimondásával érzelmek szabadulnak fel. Mindegy, hogy védeni akarunk valakit vagy magunkat a hazudással, vagy jobb fényben szeretnénk feltüntetni magunkat, ilyenkor az érzelmi reakciók raktározásáért és feldolgozásáért felelős területek beindulnak. Mondhatni, hogy a hazudozás válhat éledtformává is. Valaki annyira belejöhet a hazugságokba, hogy a sok füllentés is generálja a többit, valamint egyre inkább belejön a notórius hazudozó az igazság ferdítésébe, és az egyre vakmerőbbé válik. Az ilyen embert előbb vagy utóbb kiismerik és hiteltelenné válik.

De mi van azzal, akivel először találkozunk, és amit állít, az olyan hihetetlennek tűnik. Honnan tudjuk, hogy igazat mond-e vagy sem?

 

A hazugság jelei

Ha felmerül benned, hogy valaki hazudik, akkor érdemes figyelni néhány jelre, hogy megbizonyosodj megérzéseidben. A szem a lélek tükre. Aki nem emelte még a hazudozást a legmagasabb szintre, az hazugság idején igyekszik kerülni a szemkontaktust. Egy normál beszélgetés során azonban nem folyton a másik szemeit figyeljük. Szemünk pásztáz. Az is a hazugság árulkodó jele lehet, ha a másik fél folyamatosan a tekintetedet keresi. Lehet, hogy tudja, a hazudozók kerülik a szemkontaktust, ezért ő mindenképp erőltetni akarja azt.

A mesében hazugság kimondásakor Pinokkió orra megnő. A valóságban nem nő meg az orr, de igenis vérbőség jelentkezik, amely viszketést okozhat, ezért önkéntelenül is odanyúlhat és megvakarhatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)