Jump to content

Az évekkel a karácsony is változik

2020. 12. 11. 19:00

Felnőttként is úgy várod a karácsonyt, mint a gyerekek? Nincs azzal semmi gond, de biztos, hogy pont úgy várod, mint amikor gyermek voltál?

Emlékezz vissza gyermekkorodra! A Mikulás, a Jézuska láthatatlansága csak tovább erősítette benned a karácsony misztikumát. A karácsonyi hangulat, a családi együttlét, a közös játékok, a finom ételek, az ajándékok, a hó mind olyan hatással volt rád, amelyekre felnőttként is szívesen emlékszel vissza.

 

Karácsony felnőtt fejjel

Sőt ez az eszménykép az, amit szülőként is tovább szeretnél adni gyermekeidnek. De nemcsak arról van ám szó, hogy a következő nemzedéknek is meg szeretnéd adni azt a hangulatot, amelyet annak idején te magad átéltél, hanem újra szeretnéd élni az egykori élményeket. Minden évben. A gyermekkorod karácsonya azért olyan kellemes emlékekkel tölt el, mert akkor még gyermek voltál. Az életed nyugodtabb, gondtalanabb volt, mint most. Emellett sokkal több, számodra kedves személy, családtag élt még. Azóta többen eltávozhattak az élők közül, barátságok szakadtak meg és már semmi sem ugyanolyan, mint régen volt.

Ma is megvan az adventi időszak varázsa, azonban most sokkal nagyobb terhek rakódnak rád. Meg kell teremteni az ünnepi hangulatot, bár ez igazán kedves része lehet az ünnepre készülődésnek. Az ajándékok beszerzése nemcsak azért jelenthet gondot, hogy mi is legyen az egyénre szabott meglepetés, hanem a pénztárcát is szeretnéd kímélni. Felnőttként az ajándékokhoz való hozzáállásod is változhatott. Gyerekként alig bírtad kivárni az ajándékozás pillanatát ezt már hetekkel korábban ajándékkutató túrára indultál otthon? Nos, felnőttként már sokkal több energiát fordítasz arra, hogy olyan ajándékokkal kedveskedj, amelyek lehetőleg nagy örömet váltanak ki a megajándékozottakból. Ma már sokkal nagyobb értéke van örömet okozni, mint annak, ha te kapsz valamit.

A karácsony felnőttként, szülőként extra nyomásként is nehezedhet, ha meg akarsz felelni minden kívánalomnak. Sütés, főzés, családlátogatás, akkor is, ha semmi kedved sincs hozzá. A várakozásba mára már belevegyül némi feszültség, de a legtöbbek számára a karácsony még mindig az az ünnep, amelyik az évben talán a legfontosabb.

Az, hogy ki hogyan élte meg gyermekkorában a karácsonyokat, családja milyen hangulatot és környezetet teremtett ahhoz, nagyban befolyásolja azt, hogy a jelenben hogyan viszonyulunk a szeretet ünnepére. Mégis, aki a nélkülözéssel találkozott gyerekként az év legszebb ünnepén, ám felnőttként már egészen más lehetőségei vannak, bizonyára várja a karácsonyt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)