Jump to content

Kiráz a hideg, ha idegen helyen kell aludni?

2021. 02. 28. 19:00

Még a jó alvók is találkozhattak azzal a kellemetlenséggel, hogy idegen helyen még az alvás sem úgy zajlik, mint otthon, a megszokott helyen.

Akármilyen mértékű fáradtság sem képes arra, hogy idegen helyen azonnal és könnyen elaludj? Ezzel a problémával többen találkozhattak már életük folyamán, vagyis ez a jelenség mások számára is ismert és még az alváskutatókat is érdekli, hogy miért van ez így.

A legrosszabb, ami csak történhet, ha egy új helyen tartózkodunk, hogy nem tudunk elaludni. A végtelennek tűnő éjszaka, ha csak forgolódásból és az azon való mérgelődésből áll, hogy miért nem tudunk már elaludni, az nagyon sokat kivesz belőlünk. Egy ilyen éjszaka után, még ha valamennyit sikerült is aludni, sokkal fáradtabban ébredünk fel, mint amikor lefeküdtünk. Az ilyen élmények pedig megerősítik bennünk azt, hogy csak otthon jó aludni.

 

Nemcsak akkor alszunk idegenben rosszul, ha a körülmények nem ideálisak. Egy rendezett hotelszoba, a barát, a családtag tiszta és illatos ágyneműje sem segít abban, hogy elaludjunk a saját ágyunktól eltérő helyen? Az alvás olyan létfontosságú tevékenység, mint az étkezés vagy a folyadékpótlás. Az alvás ideje alatt regenerálódnak a sejtjeink, pihen a szervezetünk. Az agyunk azonban ilyenkor is dolgozik, sőt egyes részei alvás közben aktívabbak, mint amikor ébren vagyunk. Egy rossz éjszakát azért is élünk meg nehezen, mert nem pihentünk eleget és ez bizony kihat a másnapunkra, a koncentrációs képességünkre. Az idegen helyen történő rossz éjszaka annyira erős hatást gyakorol ránk, hogy ennek a jelenségnek már nevet is adtak: első éjszaka-hatás. A tudósok is próbálják megfejteni ezt a jelenséget, azonban a leglogikusabb az, hogy az agyunk az idegen helyet veszélyforrásként észleli és akként is kezeli. Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy nem engedi meg az agy, hogy teljesen elaludjunk, inkább csak felszínesen és éberen enged pihenést annak érdekében, hogy ha ugrani kell, akkor a testünk azonnal reagálni tudjon. Ha ez csak egyszeri alkalom, akkor nem is olyan nagy tragédia, de sokkal nagyobb problémát jelent annak az életében, aki sokat utazik és idegen helyen kell sűrűn töltenie az éjszakákat. A megoldás talán az lehet, hogy ha megpróbáljuk az idegen környezetet ismerőssé, az otthonival egyezőbbé tenni. Ilyen helyzetben vigyük magunkkal a pizsamánkat, akár a párnánkat, takarónkat is, hogy az érzés minél inkább az ismerős közeget idézze.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)