Jump to content

Személyiségfejlesztés felnőttkorban

2021. 03. 27. 19:00

Az életünk folyamatos fejlődés. Nemcsak gyermekkorunk az, amikor kinyílik a világ, hanem felnőttként is van annyi minden, amire rácsodálkozhatunk és fejlődhetünk.

Nemcsak az ismereteink terén lehet szó az életen át való tanulásról. Ha ugyanis a saját életünkre is úgy tekintünk, mint változóra, megváltoztathatóra, valamint igényünk is van arra, hogy ez bekövetkezzen, akkor tudunk fejlődni. Még a személyiségünk is.

A személyiségünket sok minden befolyásolja azon kívül, hogy már gyermekkorunkban látható volt, milyen vonalat fogunk képviselni. Később, a szülők, a család, az oktatás, az osztálytársak, a barátok, a tanárok, a szűkebb és tágabb környezet is alakít azon, hogy mivé leszünk. Azt gondolnánk, hogy ezek kőbe vésett szabályok, amelyeken se magunk, se más módosítani nem tud.

Egyes jellemvonásokat öröklünk, mások pedig olyan mélyen belénk ívódnak, hogy amiatt gondoljuk, ezen már nem lehet változtatni. Vannak azonban olyanok is, akik azt állítják, hogy a személyiségünk fő jellemvonásait is lehet alakítani, változtatni. Sőt, ahogy telik a fejünk felett az idő, úgy változik a nézetünk, az elveink és ennek megfelelően idomulnak a személyiségjegyeink is. A legideálisabb persze, ha mindez pozitív változást eredményez.

Mit tehetünk azért, hogy változni tudjunk?

Határozzuk meg azt a jellemvonást, amelyet szeretnénk módosítani. Ez legyen a középpontban és erre fókuszáljunk. Nem fog egyik pillanatról a másikra működni. Játsszunk el a gondolattal, ha ez a jellemvonásunk olyanra változna, amivé mi szeretnénk. Jobb és könnyebb lenne úgy az élet? Adjunk magunknak ehhez időt. Még ezután is úgy gondoljuk, hogy jót tenne a változás? Ha igen, akkor határozzuk el magunkban azt, hogy meg fogjuk valósítani. Ez saját döntésünk, azonban a megvalósításhoz jó, ha van külső segítségünk. Ő lesz az, aki tükröt fog tartani és ránk szól, ha változásnak megfelelően viselkedünk, vagy sem. Ezzel kapcsolatos szakkönyvek, szakemberek segítségét is igénybe lehet venni annak érdekében, hogy a fejlődés megvalósulhasson.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)