Jump to content

Természetesen jó az öregség

2021. 04. 29. 19:00

Az öregségre sokféleképp tekinthetünk. Ha nagyon optimistán állunk hozzá, akkor ajándék, máskülönben az életben nyűgként is számontartható.

Mindenképp érdemes azon elgondolkodni, vagy csak észben tartani, hogy aki nem öregszik meg, az nem örökfiatal, hanem valószínűleg fiatalként távozott az élők sorából. Vagyis ebben az olvasatban az öregedés igazi ajándék az élettől, a sorstól.

Mit mutat a tükröd?

Azzal a legtöbben találkoztunk már, hogy a tükörbe nézve elszörnyedtünk az abban látottaktól. A megereszkedett bőr a combon, a hason, a hízás nyomai, az ősz hajszálak, a ráncok a bőrön, a szarkalábak a szem körül és egy egyáltalán, az egész látvány. A túlsúly járulékosságaival még csak-csak fel tudjuk venni a versenyt tudatossággal és kemény munkával, amely még a bőrünk, lelkünk, testünk állapotára is hatással lesz. Az idő mindeközben halad és a testünkben lezajló természetes folyamatok is működnek. A kor telik felettünk és ha akarjuk, ha nem, annak nyomai lesznek a testünkön. Ennek realizálása nem egyszerű feladat.

Önismeret

Az öregedéssel az is együtt jár, hogy nagy tapasztalattal rendelkezünk. Már nem megyünk bele bizonyos helyzetekbe, mert tovább látunk a pillanatnyi állapoton. Megégettük magunkat jó néhányszor, tanultunk egykori hibáinkból, és már kellően megismertük magunkat ahhoz, hogy lerázzuk magunkról azokat, amelyek nem vonatkoznak ránk. Az idő felvértez olyan tudással és tapasztalattal, amely fiatalként még egyszerűen időszűke miatt nem tapasztalhattunk meg. Már nem sietünk, már ismerjük magunkat, az érzéseinket, lelkünket.

Korral jön az is, hogy elkezdünk másokra is figyelni és talán már elkezdődik az „itt fáj és ott fáj” állapot, de elfogadjuk. Igyekszünk kordában tartani az egészségünket, de azzal is tisztában vagyunk, hogy erre a természetesen végbemenő folyamatnak az irányítására nincsen totális ráhatásunk. Nincs más lehetőségünk, mint elfogadni a korunkat, az öregkori testünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)