Jump to content

Te hogy állsz hozzá?

2021. 07. 17. 19:00

Azt gondolod magadról, hogy nem ítélkezel másokról? Az lehet, hogy nem (mindig) mondod ki, de bizony magába mindenki véleményt alkot másokról.

Ez nem emberi gyarlóság és gonoszság, hanem az evolúciónak is köszönhető tulajdonságunk. Nem szeretjük a bizonytalanságot, ezért mindig arra törekszünk, hogy válaszokat találjunk, megoldjuk a problémákat. Idegenekkel való találkozáskor is igyekszünk beazonosítani az embereket, hogy milyen típusúak, mennyire megbízhatók vagy sem.

Külső alapján megítélni nem célszerű senkit, de valljuk be őszintén, hogy olykor mindenki szokott ilyen hibába esni. Még akkor is, ha csak magában fogalmazza meg gondolatait az adott személyről, de valamilyen kategóriába sorolja. Aztán persze a személyiség, a viselkedés, a beszédstílus és bármi egyéb is befolyásolja azt, hogy milyen benyomást alkotunk másokról.

A külső azonnal szembetűnik, amely alapján véleményt alkothatnánk, de a belső megtapasztaláshoz sokkal több időre van szükség. Vannak azonban olyan jelek, amely alapján ítélkezünk, hogy azokat különösebb módon nem is tartunk számon, pedig kategorizálunk.

Ilyen lehet a név. Akár a vezeték vagy a keresztnév is lehet olyan kiindulási pont, amely alapján valakit a szimpatikus vagy nem szimpatikus kategóriába sorolunk pusztán azért, mert az adott nevet egy számunkra kellemes vagy kellemetlen személyiséghez kapcsoljuk. Aztán van, hogy egyszerűen csak annyira idegen hangzású, netán nem tetsző a név, hogy el is dőlt a személy besorolásának sorsa.

A tekintet, az arcvonás lehet olyan, ami alapján bíráskodhatunk valaki felett anélkül, hogy igazán ismernénk. Egy kedves mosoly, mosolyra álló szem, száj, alapján máris kedvesnek gondolhatjuk az illetőt, míg a morcosabb arcvonás alapján ítélve nincs is más lehetőség, mint az, hogy túl komor, barátságtalan. A látszat azonban jól tudjuk, hogy mennyire csalóka, ám mégis típusba soroló szempont lehet.

Az első találkozáskor, az első bemutatkozáskor is azonnal megszülethet bennünk egy vélemény másokról. Akinek meleg a keze és határozottan fog kezet velünk, arról hogy kedves, de nem vezethető személyiségről van szó. A lágyabb kézfogás alapján sokkal befolysásolhatóbb személyt vélünk sejteni. A hideg kéz pedig ridegséget, merevséget sugallhat, pedig ez nagyon félre vezethet minket.

A másokkal való bánásmód, a másokról való véleménynyilvánítás is olyan tényező, amely nagyan befolyásolja azt, hogy mit gondolunk rólunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)