Jump to content

Vedd észre, hogy ostorozod önmagad

2021. 08. 19. 19:00

Nap, mint nap történnek velünk jó és kevésbé jó dolgok. Lehet, hogy nem egekbe kiabáló problémákról van szó, amelyeket megoldhatunk viszonylag könnyebben, de arra épp elegendő, hogy kihozzanak a sodrunkból, a nyugalmunkból.

Igyekszünk megoldani minden elénk gördülő problémát. Kinek könnyebben, kinek nehezebben megy. No, és valljuk be őszintén, hogy az sem mindegy, hogy a bajok milyen mértékűek és milyen állapotunkban érnek utol.

Elrontasz, elfelejtesz valamit, és már zsigerből azt nyilatkoztatod ki, hogy „de hülye vagyok!”, „de béna vagyok!”?

Látsz valami olyat, amire azt gondolod, hogy te nem lennél képes és ezt hangosan is kimondod? Többet eszel és egészen mást, mint ami az az elhatározásodhoz – megszabadulni néhány kilótól, lefogyni, életmódot váltani stb. – illene? Azonnal önostorozásba kezdesz és szidod magad?

Mindig, amikor így bántod magad, akkor gondolkodj el azon, hogy mit érzel. Igen! bántod magad! Persze sok mindenről te magad is tehetsz, ugyanakkor olyan befolyásoló tényező is lehet, amire nincs ráhatásod. Amikor tehát bántod magadat, akkor gondold végig, hogy mire gondolsz még. Akár le is írhatod. Leírva egészen csúnya dolog látni azt, amit egyes helyzetekben magunkról képzelünk.

Fordítsd meg a lapot és a magadról alkotott véleményt. A lap másik oldalára vezesd fel azokat a gondolatokat, amelyeket már leírtál, csakhogy az ellentétjét.

Itt következik a lelki gyakorlat és önképzés másik része, amelybe egy hozzád nagyon közelálló személyt is vonj be. Kérd meg, hogy olvassa fel azokat a gondolatokat, amelyekben saját magadat szapulod. Egy olyan szájából hallani ezeket a mondatokat, akit nagyon szeretsz igazán fájón hangzik még akkor is, ha valójában azok a te mondataid, méghozzá magadról. Miután rendesen megsértődtél és haragudtál magadra – remélhetőleg a felolvasóra egyáltalán nem, akárhogy is ő szájából hangzottak -, jöhetnek a lap másik oldalán lévő gondolatok.

Egy szeretett személytől hallani kedves, biztató, motiváló mondatok úgy megnyomhatják az ember önbizalmát, hogy az egész napra kihatással lehetnek. Sőt akár az elkövetkező időkre is. Fürdőzz benne, de visszatéve a valóságba mégiscsak tudod, hogy ezzel te bántod naponta magadat. Az is meglehet, hogy a szeretted fel sem akarja olvasni a durva, bántó mondatokat, mert nem szeretne megbántani, bántani.

Elgondolkodtál már azon, hogy vajon te miért ostorozod magadat? Hogyan tudna bárki is szeretni téged, ha te magadat sem fogadod el és becsülöd meg?!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)