Jump to content

Határozottság, következetesség, keménység

2021. 09. 11. 19:00

A gyermekvállalásnak megannyi szépsége és idillikus pillanata van, de nem dughatjuk a homokba a fejünket akkor sem, ha a nehézségek kerülnek szóba.

A gyerekek apró, de már öntudattal, saját személyiséggel rendelkező kis lények, akiknek értékes és értelmes felnőtté neveléséért a felnőttek, de főleg a szülők felelősek. A szülők idegrendszere is véges az idejük pedig rendszerint megszabott, ezért olykor a legkönnyebb utat választjuk, de ez korántsem jelenti azt, hogy a leghelyesebb is. Ami könnyűnek tűnik, lehetséges, hogy többszörösen megbosszulja magát a későbbiekben. Ha te, mint szülő nem szeretnél elkényeztetett és burokban nevelt gyermeket kiadni a világba, hát olykor legyél kemény és következetes!

Rend a lelke

Az, hogy a gyerekek a saját környezetükre igényessé váljanak nemcsak attól függ, hogy otthon mit látnak. Életkoruknál fogva erre egy jó darabig nem alkalmasok. Idővel azonban szükséges kialakítani bennük az igényt és arra tanítani, hogy mi a rend és hogyan valósítható az meg. Ha szülőként szereted magad körül a rendet, akkor a gyermekedet is arra kell ösztönöznöd, hogy a szobájában tegyen rendet. Jó darabig ez inkább szülő munka, de később már bevonható a kisebb és nagyobb munkafolyamatokba, mígnem teljesen átveszi azt.

Nem akar oviba menni

Már az oviban előfordulhat, hogy reggel nyűgösen ébred és nem akar menni. Annak ellenére, hogy addig nem volt semmi gond az óvodával, se a reggeli készülődéssel. Lehet, hogy már egy betegség előjele a kedvetlenség, de ezt egy anya látja, tudja. Ilyenkor nem gond az engedékenység, azonban ez nem lehet mindig opció, hiszen az óvoda még játékra épülő tevékenységet jelent. Ha mindig bedőlsz a kis magánszámnak és mindig megadod neki azt, amit kíván, ne csodálkozz, ha az iskola megkezdésével is pontosan így fog játszani.

Nem akar vacsorázni

Az uzsonna lehetett olyan tartalmas, amely megtelítette a pocakot. Ám ha a vacsorát el is utasítja a gyerkőc, de a nasiért lelkesedik és meg is kapja, akkor másnap is megpróbálhatja ugyanezt. A vacsora sok család esetében az egyetlen étkezés, amikor mindenki együtt tud lenni. Már csak emiatt is nagy fontossággal bír, ugyanakkor, ha rendszerint hagyjuk, hogy a gyereke vegye át a konyhában az uralmat, akkor a vacsora fontossága megszűnik és helyére kerül az édesség. Szükség van a következetességre és a keményen fogásra.

 

Nagy igények

Ahogy nyílik a tudatuk, úgy lesznek egyre kíváncsibbak mindenre. Ez a legjobb és legtermészetesebb is, csakhogy a szülőknek kell ebben gátat szabni. A média ráadásul nagy ingerforrás, ahonnan tájékozódnak a gyerekek, de neked nem kötelező mindent megvalósítani. Sőt, ártasz gyermekednek, ha minden akaratát azonnal és maradéktalanul teljesíted. Azt hiszi, hogy a világ is így működik és erre te magad tanítod meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)