Jump to content

A sértegetés nem megoldás

2021. 10. 15. 19:00

Van egy mondás: ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, amely azt jelenti, hogy aki bántott, te ne bántsd viszont.

Ez a mondás arra buzdít, hogy szeretettel fordulj mindenki felé, mert a gyűlölködés, egymás bántása csakis akkor maradhat abba, ha valaki megtöri ezt a láncot.

Életünk során annyi, de annyi fájdalmat kapunk. Hol kisebbet, hol nagyobbat. Sőt olyat is, hogy úgy érezzük, belehalunk. A múltból is hordozhatunk sérelmeket, amelyeket, ha nem dolgoztunk fel, bennünk ugyanúgy munkálkodik és még cselekedeteinkben, viselkedésünkben is megmutatkozhat.

Gyerekek nőhetnek fel olyan környezetben, hogy a megszégyenítés az életük része. Sok esetben ez nem előre megfontolt és megtervezett, hanem tudattalanul is alkalmazzák. az ilyen közeben felnővő gyerkőc életébe teljesen beépül, mondhatni, hogy természetessé válik. Később, ugyancsak nem tudatosan, de ezt a mintát követheti felnőttként, hiszen számára ez volt az általános, máshogy nem is tudná csinálni.

Az ember gyarló lény, de éppen ez adja a fejlődés lehetőségét is, hogy hibáinkból tanulunk. Mert nem vagyunk tökéletesek és olykor nemcsak rontunk, de olyat is teszünk, amelyekre nem vagyunk büszkék.

Sokan élnek meg olyan kedvesnek tűnő, ámde mégis maró kifejezéseket, amelyeket rendre megkapják. Ezek a látszólag kedves szavak azonban maró gúnyt is tartalmazhatnak, mondjuk, ha egy testi hibát emelnek ki, érzelmi beállítottsága miatt válik központi témává. Az a gyermek, aki a megszégyenítés ilyen formáját magán tapasztalja, ezt fogja később alkalmazni. Vagyis viszi tovább azt a szégyent, amelyet ő is kapott. Érezhető, hogy így a szégyen és a szégyenítés hatása nem múlik el, hanem folyamatosan szinte tartott.

 

Komoly önismereti munkát igényel az, hogy valaki ezt észrevegye saját életében. Sőt még nagyobb munka, hogy vissza tudja mindezt vezetni gyermekkorára. A még nagyobb munkát az jelenti, hogy ebből az ördögi körből ki tudjon törni és végre megszakítsa mindezt.

Az életünk során kapott sérelmek mind bennünk vannak. Ha eltemetjük magunkban is ott vannak. Érdemesebb ezzel szembe menni, felismerni, felvállalni és kilépni ebből a ránk aggatott szerepből.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)