Jump to content

Honnan tudod, hogy fejlődsz?

2022. 01. 11. 19:00

A korral minden bizonnyal nemcsak ráncokkal, ősz hajszálakkal leszünk gazdagabbak, hanem tapasztalatokkal és gyakorlattal is.

Kinek több, kinek pedig kevesebb idő szükséges ahhoz, hogy az életében komoly és akár nagyon kemény tapasztalatokkal gyarapodjon. Van, akinek ez már nagyon korán megadatik és megpróbáltatások sorát kell túlélnie. Ahogy mondani szokták: ami nem öl meg, az megerősít. Az egyéni életút alakításába természetesen magunk is beleszólhatunk, de rajtunk kívül számos tényező befolyásolhatja azt.

Sokan mondták már nekem, hogy szívesen visszamennének a gyerekkorukba, hogy azt az időszakot újra megéljék. Saját véleményem az, hogy habár nem volt egyáltalán rossz gyermekkorom, az a bizonytalanság, tudatosság nélküli forma, tapasztalatlanság, amely akkor volt rám jellemző – jelzem teljesen normálisan, az életkoromnál fogva – és a mostani életem között óriási a különbség. Nemcsak az, hogy azóta felnőttem és külön életet élek, de a több, súlyos pofon, néhány kudarc, a sok-sok boldogság, a saját utam megtalálása olyan tudással és gyakorlattal vértezett fel, amely során megtapasztaltam, hogy erős vagyok, bármit megoldok. Ez az én egyéni fejlődésem, de erre mindenki képes. Honnan tudod, hogy te is bölcsebb lettél?

Az ész

Ma is ugyanúgy érnek különböző hatások, de nem egyből reagálsz valamire, hanem képes vagy az impulzusok befogadása után higgadtan gondolkodni. Ez pedig arra sarkall, hogy használd az eszedet és meggondoltan reagálj.

Nevelő csalódások

Senki sem szereti, ha összetörik a szívét, ha rátelepszik a bánat egy szakítás után, azonban te már tudod, hogy mindenből fel lehet állni. Még akkor is, ha néhány napon át hagyod, hogy a bánat eltemessen. Megrázva magad fel tudsz állni és elfogadod azt, amit az élet kínál. Később pedig az így megtanultakat be tudod építeni az életedbe.

Ítélkezés helyett

Már tudod, hogy a külső alapján nem szabad ítélkezni. Életed során tapasztalhattad, hogy milyen kellemesen csalódhatsz olyanokban, akiket első körben unszimpatikusnak tituláltál. Ugyanakkor azt is megtanultad, hogy mások csodálatával is óvatosan bánj. A külső csillogás mögött ugyanis más is megbújhat.

Vélemény

Még, ha meg is hallgatod mások véleményét, azt óvatossággal kezeled. Ha a saját értékrendeddel az nem egyezik, akkor képes vagy azt egyszerűen figyelmen kívül hagyni. Megtanultad már azt, hogy a saját értékrendedet követve érdemes az utadon haladni.

Nem elég

Sok minden adhat motivációt és a cél elérése érdekében nem elégszel meg azzal, ami meg sem közelíti mindazt. Képes vagy azért küzdeni és szereted magad annyira, hogy megadd magadnak a lehetőséget.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)