Jump to content

A türelem rózsát terem, a türelmetlenség pedig idegességet

2022. 02. 07. 19:00

Türelem. Egy fogalom, amelyre sokan vágyunk, de talán csak vágyálmainkban létezik. Kincs, ami nincs?

A türelem rózsát terem. Ezt tartja a mondás és talán te is az vagy, aki mindezt tudja, csakhogy ezzel a képességgel nem rendelkezik. Mint valami csodálatos varázslat, ha azt tapasztalod magad körül, hogy valaki milyen végtelen türelemmel rendelkezik. Hogy csinálja? Miért van birtokában ilyen képesség, és neked miért nincs?

Tény, hogy ez a világ, amelyben most élünk, egyáltalán nem támogatja a nyugodt, feszültségtől mentes életvitelt. A villámként belénk csapó ingerek hatással vannak a lelkületünkre, a hangulatunkra. Mindent szeretnénk és mindezt azonnal. Ami nem így működik, az türelmetlenséggel tölt el, amely szenvedtet, kínoz és mardos. De jó lenne, ha minden annak ütemében történne, ha azt kigondoljuk. Tényleg jó lenne?

A várakozás sok mindenre megtaníthat, a türelmetlenségen pedig lehet alakítani is.

Teljesen beépül az életünkbe az a pörgés, amelyet nap, mint nap megélünk. Ez válik természetessé. Mindez pedig kiváltja belőlünk a türelmetlenséget. A felgyorsulással azt is várjuk, hogy azonnal elérjük a céljainkat. A világ ennél bonyolultabb és számos tényező befolyásol, hátráltat. Szeretnénk lendíteni azon, hogy minél hamarabb megvalósuljanak terveink, de ez nem mindig működő. Ekkor lép életbe a türelmetlenség. Viszont az jó jel, ha magunkon is észrevesszük a türelmetlenséget. Ez azt jelenti, hogy teljesen tudatában vagyunk annak, hogy nem az erősségünk a várakozás. Az önismereti utazásunk egyik mérföldköve lehet, ha ezt a kellemetlen érzést, az idő siettetését (vagy a dolgaink haladását) csillapítani tudjuk magunkban.

Ha megvan a „hiba”, akkor a megoldáshoz is közelebb kerülhetünk. Vagyis megpróbálhatjuk leküzdeni a türelmetlenséget. Ehhez tudatos leküzdésre van szükség, azaz gyakorlással uralkodhatunk felette. Amint felismerjük magunk körül azt, ami lefoglalja az agyunkat és amelyet szeretnénk elérni (de minél hamarabb), úgy igyekezzünk a figyelmünket egészen más síkra terelni.

Érdemes keresni valami olyan elfoglaltságot, amely más üzemmódba kapcsolja az agyunkat és nem figyelünk oda türelmetlenségünk kiváltójára. Ha találunk egy olyan tevékenységet, amely segít, azt gyakoroljuk rendszeresen. Ez lehet olvasás, zenehallgatás, mozgás, de akár a ház kitakarításának is nekifuthatunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)