Jump to content

Sírsz a filmeken? Tudod mit árul el rólad?

2022. 03. 20. 19:00

A filmek ismeretlen világokat tárnak elénk, máskor a már általunk is megélt élményeket élhetjük át általuk. Az egyik megnevettet és van, amelyik könnycseppeket csal a szemünkbe.

Szinte nincs olyan ember, aki ne sírt volna még egy film miatt. Van, hogy a nevetés csal könnyeket a szemünkbe, máskor pedig meghatódunk vagy nagyon beleéljük magunkat a film cselekményébe. A hölgyek nagyobb számban sírnak egy filmen, de a miért ne könnyezhetnének a férfiak is?! Ez a gyengeség jele lenne?

Egy amerikai tanulmányból az derült ki, hogy nem gyengébbek azok, akik sírnak a filmeken. Sőt!

Te is gyakran sírsz egy-egy filmen? Te sem vagy gyenge!

A legtöbb film fikció, és ezt a nézők is jól tudják. Ennek ellenére sem tudjuk magunkba tartani az érzelmeinket és akkor is képesek vagyunk elsírni magunkat, ha ennek teljes tudatában vagyunk. Azért sírsz egy kitalált jelenet láttán, mert párhuzamot vonsz a saját életedből vett szituációval, amely a múltban megtörtént és téged érzékenyen érint. Még az a szereplő is szimpatikusabbá válik, akivel hasonló élmény történik a filmben, mint amit te egykor átéltél.

Sírsz egy filmen? Ez azt jelenti, hogy képes vagy megmutatni érzelmeidet és nem szégyelled azt sem, ha mások ezt látják. Ez azt is jelenti, hogy nem tartogatod és próbálod leplezni azokat az érzelmeket, amelyek benned vannak.

A sírás nem rossz. Feszültséget old, és ha egy megjelenített történet hoz belőlünk ki érzelmeket az azt is jelenti, hogy oldódhat bennünk az, amit mélyen magunkba temettünk, megpróbáltunk nem emlékezni rá. Talán a saját problémánk, érzéseink, gondolataink egy más perspektívából nyernek rálátást és akár a megoldásra is könnyebben rátalálunk. Ez pedig feloldozhat. Egy pszichológus is megállapította, hogy nem a szomorú jelenetek láttán sírunk, hanem a happy enden. Ez azért van, mert amikor saját életünkben szomorúak vagyunk, azt nem szeretnénk kifelé mutatni. Amikor azonban egy filmben tudunk hasonlót megélni, akkor már biztonságban vagyunk és kitörhet belőlünk mindaz, amit már ki tudja mióta cipelünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)